Hagelslag is een typisch Nederlands product. Iedere dag eten mensen in Nederland samen meer dan 750.000 boterhammen met hagelslag. Maar voor de hagelslag op je boterham terecht komt, legt het een lange weg af. Waar komt hagelslag eigenlijk vandaan?
De cacaoboom
Hagelslag wordt gemaakt van cacaobonen. Deze cacaobonen groeien in de vrucht van de cacaoboom. In elke vrucht zitten 40 tot 50 bonen. Een cacaoboom kan wel 15 meter hoog worden. Omdat dit niet handig is bij het plukken worden de bomen gesnoeid zodat ze nog maar 5 meter hoog zijn. Cacaobomen groeien niet overal. Ze groeien vooral in West-Afrika, Latijns-Amerika en Zuid-Oost-Azië. In deze landen kunnen de bomen goed groeien. Hier is namelijk veel neerslag, een hoge temperatuur en een vruchtbare bodem.
De boeren uit de buurt oogsten de vruchten met kapmessen. Vervolgens halen ze de cacaobonen uit de vruchten. De bonen moeten vijf tot zeven dagen gisten, hierna hebben ze een roodbruine kleur. Daarna moeten de bonen drogen. Tenslotte worden ze in zakken verpakt en gaan ze op transport. Met grote boten worden de bonen vervoerd naar Europa. Als ze daar aankomen gaan ze met vrachtwagens naar de fabrieken toe.
In de fabriek
Als de cacaobonen in de fabriek aankomen worden ze gebrand. Hierdoor krijgen de bonen smaak. Na het branden worden de bonen gebroken zodat er allemaal kleine stukjes overblijven. Deze kleine stukjes worden weer vermalen tot een dikke chocoladepap, dat heet cacaomassa. In deze cacaomassa zit een heleboel vet, dat moet er eerst uitgeperst worden. De harde koeken die overblijven worden fijngemalen tot cacaopoeder. Daarna wordt er suiker en cacaoboter aan het poeder toegevoegd. Alles wordt gemengd en zo ontstaat er chocoladedeeg. Het chocoladedeeg gaat in een grote machine. In die machine wordt het deeg door allemaal hele kleine gaatjes geperst waardoor er chocoladeslierten ontstaan. De slierten breken vanzelf en dan ontstaan er chocoladekorrels.
Daarna moet er nog glansmiddel worden toegevoegd om de hagelslag extra te laten glanzen. Vervolgens kan de hagelslag verpakt worden. In een pak zitten ongeveer 30.000 korrels hagelslag. Tenslotte gaan de pakken hagelslag in grote dozen en worden ze door vrachtwagens naar de winkel gebracht.