Marlene Dietrich was een bekende actrice en zangeres in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ze was wereldberoemd en werd geliefd en gehaat. Wat maakte Marlene Dietrich zo bijzonder?

Haar leven

In 1901 wordt Marie Magdalene Dietrich geboren in Berlijn. Tussen 1920 en 1930 heeft Marlene Dietrich een dominerende rol in de Duitse films en muziek. Ze raakt vooral bekend door de film Der blaue Engel. In 1930 verhuist ze naar Amerika. Hitler wil haar terug halen naar Duitsland, maar ze weigert omdat ze het niet met zijn ideeën eens is. Ze steunt de Amerikaanse soldaten door op te treden op het front. Veel Duitsers zien haar als verraadster. Wanneer ze in 1960 terugkomt naar Berlijn om op te treden wordt ze uitgejoeld. Hierna komt ze nooit meer terug.
In 1975 breekt Marlene Dietrich een van haar beroemde benen. Hierna verschijnt ze nooit meer in het openbaar. Ze verhuist naar Parijs en leeft hier nog enkele jaren als kluizenaar. Uiteindelijk wil ze zelfs geen familie of vrienden meer zien. Wel heeft ze torenhoge telefoonrekeningen door alle gesprekken die ze voert. Op 6 mei 1992 overlijdt Marlene Dietrich in haar appartement. Ze wordt begraven in Berlijn.

Marlene Dietrich was meer dan een actrice en zangeres. Ze werd gezien als sekssymbool mede door haar prachtige lange benen. Dietrich komt er openlijk voor uit biseksueel te zijn. Een bekende uitspraak van haar is  "Ein bisschen bi schadet nie". Ook was ze een voorbeeld voor veel vrouwen. In die tijd was het gebruikelijk dat een vrouw een jurk of een rok droeg. Marlene Dietrich droeg als eerste vrouw broeken in het openbaar. Omdat er nog geen vrouwenbroeken bestonden droeg ze mannenbroeken die voor haar aangepast werden.

Na haar dood

Na haar dood publiceert de dochter van Marlene, Maria Riva, een onthullend boek over het leven van Dietrich. Hierin worden haar drank- en drugsmisbruik en het egocentrisme van Marlene Dietrich beschreven. Ook gaat het boek in op het werk van Marlene en haar inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Marlene Dietrich had ontzettend veel kleding en spullen. Zo was ze in het bezit van honderden schoenen, duizenden foto's en tientallen koffers. Een deel van haar kleding en persoonlijke eigendommen zijn terug te zien in het filmmuseum in Berlijn. Hier is goed te zien wat voor een speciale vrouw Marlene Dietrich was. Sommige mensen zien haar nog steeds als verraadster, maar door veel mensen wordt ze herinnert als heldin. Het is duidelijk dat Marlene Dietrich een bijzondere, toonaangevende vrouw was, die veel betekend heeft voor mensen overal ter wereld.

filmmuseum Berlijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in