Van de vele typen wijn die  te krijgen zijn behoort rode wijn tot de beste. Er zijn veel typen rode wijn te krijgen, al worden de meeste volgens dezelfde methode gemaakt. Dit uiterst stimulerende type wijn wordt gemaakt van zwarte druiven en ontleent zijn kleur aan de velletjes van de druiven.

In het begin van het proces van wijn maken worden de geplukte druiven in een persmachine gestopt. In deze machine wordt het vel van de druiven behoedzaam gebroken. Afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt en de benodigde hoeveelheid tannine worden op dit punt de steeltjes gebruikt of verwijderd. Vervolgens worden de druiven met de velletjes  in een gistingsvat gestopt. Dit kan een langdurig proces van soms wel enkele weken zijn. Bij een hogere temperatuur worden meer tannine en kleur aan de druiven onttrokken.   

Bij de productie van een milde wijn wordt de hele druif gegist met behulp van een verzegeld vat. Door de kooldioxide die in de verzegelde vaten gevangen zit gisten de druiven onder druk, normaliter een snel proces dat maar een paar dagen duurt. Onthoud dat de kleur en het tanninegehalte van wijn zijn gebaseerd op de lengte van het gistingsproces. Naarmate het gistingsproces langer duurt, heeft de wijn over het algemeen meer smaak en kleur.

Wat er van de druiven zelf overblijft gaat door een pers, waar ze worden geperst voor een tanninerijke wijn. Soms wordt aan deze tanninerijke wijn lekwijn toegevoegd om wat meer structuur te geven aan het wijnmengsel. Zowel de perswijn als de wijn van het vat worden vervolgens gemengd en overgeheveld naar tanks of vaten voor een tweede gisting. Deze tweede gisting duurt het langst, maar brengt wel de kwaliteit en de smaak in de wijn naar boven. 

Alle typen goede rode wijn brengen minstens een jaar door in de vaten. Sommige typen rode wijn blijven er nog veel langer in, soms verscheidene jaren. Rode wijn wordt ook ‘geklaard’ met eiwit, die de gist en andere vaste stoffen in de wijn naar beneden doet zakken voordat de wijn wordt overgetapt, gefilterd en uiteindelijk gebotteld. Als de wijn eenmaal is gebotteld wordt hij getransporteerd en verkocht. Sommige wijnen worden echter enige tijd opgeslagen voordat ze te koop worden aangeboden.

Hoelang een wijn in de fles blijft is heel belangrijk, al blijft niet elke wijn lang in de fles. Complexere en duurdere rode wijntypes profiteren het meest van een rijpingsproces in de fles, dat de smaak en de kleur ten goede komt. Simpele types rode wijn hoeven helemaal niet zo lang in de fles te blijven.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in