Suikervrij eten is in opkomst. Nadat er al jaren wordt gewaarschuwd voor teveel suikerconsumptie, begint dan eindelijk een nieuwe hype te ontstaan. Suikervrij eten begint steeds meer aanhangers te krijgen. Maar waarom zou je de suiker laten staan? Er zijn heel veel redenen waarom suiker niet goed voor je is. Eén van de bekendste is natuurlijk dat je er dik van wordt met alle gezondheidsrisico's die daar bij horen. Maar teveel suikergebruik kan ook tot diabetes leiden. 

Suikervrij eten was ooit vooral voorbehouden aan mensen met diabetes. Maar steeds vaker horen we over de nadelen van suiker. Wat is suiker nou eigenlijk? En wat is er dan zo slecht aan? En laten we eerlijk zijn: het is ook nog eens lekker! 

Er zijn heel veel redenen waarom suiker niet goed voor je is. Eén van de bekendste is natuurlijk dat je er dik van wordt met alle gezondheidsrisico's die daar bij horen. Maar teveel suikergebruik kan ook tot diabetes leiden. Er gaan heel veel verhalen rond over suiker.

Laten we eerst eens kijken wat suiker nou eigenlijk is. Suiker is een zoete stof die van nature voorkomt in bijvoorbeeld fruit, honing en melk. Suiker zorgt voor energie. Energie haal je snel uit suiker. Natuurlijk zijn er nog meer bronnen om je energie vandaan te halen, maar dit gaat minder snel. Hoeveel suikergebruik nog gezond is, is eigenlijk  helemaal niet bekend. Maar wat wel zeker is: suiker zit bijna overal in! Kijk maar eens op de verpakkingen in de winkel. Op bijna alle ingrediëntenlijstjes komt suiker voor! Wil je afvallen is het verstandig om op je suikergebruik te letten. Dat je er dik van wordt is ook bekend.

Er gaan verhalen dat gebruik van suiker kinderen druk maakt. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter! Fructose is wel een suiker waarbij je op moet letten. Een opgeblazen gevoel of dunne ontlasting kan hiervan het gevolg zijn! Dus geef kinderen bijvoorbeeld niet teveel appelsap!

Uiteraard zijn ook de gaatjes in tanden een akelig gevolg van gebruik van suiker.

Sommige artikelen  hebben het  over nog meer grote nadelen. Zo zijn er artikelen te lezen die stellen dat er een verschil gemaakt moet worden tussen geraffineerde suikers en natuurlijke suikers. Geraffineerde suikers(zoals witte suiker, rietsuiker, basterdsuiker, fructose) bevatten geen vitames of mineralen meer. En geen vezels. Ze bestaan dus alleen nog maar uit suiker. Voedingsstoffen zitten er dus niet meer in en daarmee zijn de suikers dus eigenlijk niet nodig om te eten. Sterker nog: vezels zorgen er normaal voor dat je lichaam langzaam de suikers binnenkrijgt. Zonder deze vezels gaat het dus snel en krijg je een "suikerkick" welke vaak gevolgd wordt door een dip….Invloed van suiker op je energieniveau is dan ook groot!

De verhalen zijn soms nog sterker: er zijn zelfs deskundigen die beweren dat suiker regelrecht gif is! Alcohol zou zelfs nog minder erg zijn! Waar of overdreven? Wie het echte antwoord weet mag het zeggen! Feit is wel dat we zo aan suiker gewend geraakt zijn dat we het liefste zoete producten eten. Het lichaam maakt glucose aan wat nodig is voor o.a. de hersenen. Als je genoeg fruit, groente en volkoren producten eet geef je je lichaam genoeg koolhydraten om hiervoor te zorgen. Extra suiker eten is dus niet nodig!!

Andere nadelen die je tegenkomt:

-suiker zou het immunsysteem onderdrukken

-suiker  kan een zuur maagdarmkanaal veroorzaken

-suiker kan leiden tot alcoholisme

-suiker is kankerverwekkend

-suiker verhoogt de nuchtere waarde van glucose

-suiker kan leiden to hart en vaatziekten

-suiker kan leiden tot diabetes, astma, galstenen, aambeien, ms en nog véél meer…

 

Maar : wat is waar? 

Omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt stelt het voedingscentrum dat het gebruik van suiker niet onveilig is. 

 

 

 

 

 

www.voedingscentrum.nl
www.voedzo.nl
www.voedings-gezondheidsadvies.com/114_nadelen_van_suiker.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in