Bij het proeven van wijn moet men de meest perfecte omstandigheden nastreven. Tal van factoren kunnen je oordeel over een wijn namelijk beïnvloeden. Een wijn die je drinkt op een terras tijdens je vakantie in het zonnige Zuiden zal misschien lekker fris smaken. Als je thuis komt na een drukke en stressvolle werkdag zal diezelfde wijn je misschien een volledige andere (en minder aangename) smaakbeleving bezorgen. Temperatuur, verlichting, verluchting, comfort en decor, sfeer en geluid en gezelschap zorgen ervoor dat je smaak danig beïnvloedt kan worden bij het proeven.

Temperatuur van de wijn en de omgeving bij het proeven

Streef ernaar dat de wijn een perfecte temperatuur heeft om deze te proeven. Een kwalitatief perfecte wijn kan volledig verkeerd geïnterpreteerd worden als deze te warm of te koud geserveerd wordt.

  • Schuimwijn: 6 à 8°C
  • Frisse witte wijn: 8°C
  • Zoete witte wijn: 10°C
  • Rosé wijn: 10 à 12°C
  • Versterkte wijn: 12 à 14°C
  • Jonge rode wijn: 14 à 16°C
  • Volle rode wijn: 16 à 18°C

De omgevingstemperatuur kan ook een rol spelen bij de smaakperspectie. Op een warme zomerdag drink je liever een frisse witte wijn dan een volle en zwaardere rode wijn. Op een koele winteravond kan men de kracht en rondeur van een rode wijn dan wel beter waarderen.

Verlichting van de wijnproefruimte

Zorg voor een goed verlichte ruimte bij het proeven, indien mogelijk zoveel mogelijk daglicht of natuurlijk licht. Dit is belangrijk voor de beoordeling van de kleur en de tranen.

Verluchting van de wijnproefruimte

Een voldoende verluchtte ruimte is noodzaak om je smaak niet te vertroebelen. Een rioolgeur, stinkende vuilnisbak, kookluchten en storende parfumgeur zijn maar enkele voorbeelden van geurwaarnemingen die je smaak kunnen beïnvloeden.

Comfort en decor

De ruimte waarin je wijn proeft, is het best sober en comfortabel, zonder te veel opvallende details die je afleiden van je doel: wijn proeven.

Sfeer en geluid tijdens het proeven van wijn

Zorg voor een ontspannen sfeer, en aangename achtergrondmuziek. Een wijnproeverij past bijvoorbeeld niet thuis in een drukke discotheek op zaterdagavond.

Gezelschap voor het optimaal proeven van wijn

Als je wijn proeft samen met andere mensen, vraag hen dan om hun mening en oordeel pas te ventileren nadat je zelf eerst voldoende geproefd en geoordeeld hebt. Een mening van iemand anders kan namelijk ook onze eigen kijk op een product beïnvloeden. Hierbij kan het eenvoudiger zijn om eerst door iedereen zijn mening op papier te laten plaatsen, en deze beoordelingen dan nadien te bespreken.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in