Heel veel recepten en kant-en-klaarpakken voor kwarktaart geven aan dat je slagroom als ingredient nodig hebt voor deze frisse zuiveltaart. Dit hoeft echter niet per se, met het vervangen van de slagroom door gelatine en eieren heb je een alternatief.
Je hebt nodig:
Bodem
- kleine stukjes biscuit of lange vingers
- 2 lepels jam
- 1 lepel rum of cognac
- flinke eetlepel rozijnen
Kwarkvulling
- 500 gram kwark, eventueel met smaakje
- 3 grote eieren of 4 kleine eieren
- 200 gram basterdsuiker of zoetstof in vergelijkbaar gewicht (kijk op verpakking voor exacte hoeveelheid)
- 8 blaadjes gelatine
- sap van 2 citroenen
Keukenspullen
- 2 beslagkommen
- een met boter ingevette springvorm of een flexibele taartvorm
- mixer
- spatel
- grote mok (om gelatine in te weken)
- eierscheider
- steelpannetje
- citroenpersje
Taartbodem
Week de rozijnen enige tijd in de rum. Vermeng de jam met de verkruimelde biscuits. Doe dit bij elkaar en bedek er de bodem van de vorm mee.
Kwark
Week de gelatine voor in koud water. Pers de citroenen uit en verwarm het sap in een steelpannetje. Niet laten koken. Los de gelatine op in het citroensap en laat het afkoelen. Sla het eiwit stijf in een kleine beslagkom en voeg de helft van de suiker of zoetstof toe. Sla in de grote kom het eigeel stevig en voeg de andere helft van de suiker of zoetstof toe. Voeg de kwark bij het stijfgeslagen eigeel. Goed vermengen. Vermeng dan de opgeloste gelatine met het ei-kwarkmengsel. Doe dit mengsel voorzichtig bij het stijfgeslagen eiwit. Dit gaat het beste door het met de spatel er door heen te scheppen tot het goed vermengd is. Schenk het nu in de vorm over de biscuits heen en strijk het oppervlak glad. Minimaal één uur laten opstijven in de koelkast.
Tips
- Neem in plaats van naturel kwark een (magere) kwark met een smaakje. Met citroenkwark maak je een frisse taart, met aardbei- of bosvruchtensmaak wordt de taart wat zoeter.
- Je kunt de bodem ook maken van verkruimelde kandijkoeken en boter
- In combinatie met zoetstof en magere kwark heb je een kwarktaart die minder calorieën bevat.