Een chocolademousse maken hoeft niet moeilijk te zijn. Volg gewoon goed het recept en al snel geniet je van zelfgemaakte chocolademousse.

Ingrediënten

 • 90 gram boter
 • 12 eieren
 • 60 gram kristalsuiker
 • 300 gram pure chocolade
 • 15 cl room


Bereidingswijze

 1. Weeg 90 gram boter af. Je gebruikt het beste goede boter, dus geen bakboter. Een voorbeeld van een merk van goede boter die ikzelf verkies is dixmuda.
 2. Doe het vuur aan en laat het op een lage stand branden. Doe de boter in een kookpot en laat het zachtjes smelten.
 3. Scheid, terwijl de boter smelt, van de twaalf eieren het eiwit in een goed gereinigde en ontvette pot – let op dat is zeer belangrijk! – en slechts zes dooiers in een apart potje.
 4. Voeg bij het eiwit de 60 gram kristalsuiker en klop het eiwit op tot het zo stijf is dat je de pot ondersteboven kan houden zonder dat er iets uitloopt. Dit gaat het snelst met een mixer. Zorg dus dat je pot waar het eiwit en de suiker in zitten groot genoeg is opdat er niets uitvliegt. Pas op voor het stijfkloppen van het eiwit, want dit is vrijwel het moeilijkste deel.
 5. Doe, zodra de boter helemaal gesmolten is, de chocolade erbij. Het is zeer belangrijk dat deze chocolade pure chocolade is. Voor wie geen pure chocolade lust, niet gevreesd. De smaak van pure chocolade is niet meer te proeven in de chocolademousse. Laat de chocolade ook rustig smelten en als je ziet dat het aan het smelten is, begin je te roeren.
 6. Voeg de 15 cl room bij de gesmolten boter en chocolade. Roer dit mengsel goed.
 7. Voeg de zes dooiers er ook bij en roer je dit heel goed zodat er geen brokken meer aanwezig zijn.
 8. Haal de pot van het vuur – vergeet het fornuis niet te doven! – en doe de helft van het opgeklopte eiwit bij het gesmolten chocolademengsel. Klop luchtig tot alle chocolade en eiwit vermengd zijn met elkaar. Het luchtig kloppen gebeurt steeds van onder naar boven en draai de pot onderwijl.
 9. Voeg de rest van het opgeklopte eiwit erbij en klop dit ook luchtig. Zeker goed kloppen, anders mislukt je chocolademousse alsnog.
 10. Verdeel de chocolademousse in potjes. Dit recept is goed voor ongeveer anderhalve liter chocolademousse.
 11. Laat de chocolademousse minstens een hele nacht rusten, maar het is beter om 24 uur te wachten. En geniet daarna van je zelfgemaakte chocolademousse.

Een goede serveertip is een beetje slagroom op de chocolademousse voor je het opdient of opeet. Ook chocoladevlokken op de slagroom geeft een mooi effect.

Bewaring

Doe de chocolademousse in potjes en doe er plastiekfolie over. Zet ze dan in de koelkast ter bewaring. De chocolademousse is maximaal twee weken houdbaar. Geniet van het gerecht!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in