Het aantal mensen met overgewicht in Nederland is de laatste jaren ernstig toegenomen. Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking heeft last van ernstig overgewicht. De komende jaren zal dit percentage alleen maar stijgen.
Overgewicht betekent dat je te zwaar bent voor je lengte. Door middel van je Body Mass Index (BMI) kan je bereken of je lengte en gewicht in verhouding zijn. Je kunt je BMI op de volgende manier uitrekenen:
Lichaamsgewicht / (lichaamslengte x lichaamslengte). Dus als je bijvoorbeeld 80 kilo weegt en 1 meter 80 lang bent dan is je BMI: 80 / (1,80 x 1,80) = 24,69.
Een BMI tussen de 19 en 25 is gezond, een BMI tussen de 25 en 30 betekent dat je last hebt van overgewicht.
Oorzaken en gevolgen van overgewicht
Volgens hoogleraar voeding Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill is overgewicht een groot probleem. De opkomst van de supermarkt, waarbij veel bewerkte producten beschikbaar komen voor de consument, draagt volgens hem bij aan de toename van overgewicht. De voedingsgewoonten veranderen wereldwijd waardoor steeds meer overgewicht voorkomt.
De gevolgen van overgewicht zijn groot. Het schaadt de gezondheid meer dan overmatig alcoholgebruik of roken. Zo krijgen te zware mensen vaak last van chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en psychische klachten. Volgens de Gezondheidsraad is de gezondheidszorg nu al twee miljard euro per jaar kwijt aan kwalen die ontstaan door overgewicht. Deze kosten zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Overgewicht is dus niet een individueel probleem, maar gaat de hele maatschappij aan.
Oplossingen
Een van de mogelijke oplossingen voor overgewicht is de ‘snack-tax’: een extra belasting op fastfood en frisdranken. Al het ongezonde eten wordt duurder, zodat je minders snel in de verleiding wordt gebracht het te kopen. Eigenlijk net zoiets als de accijns op sigaretten en drank.
Een andere oplossing is zorgen voor een gezonder aanbod op scholen. TNO onderzocht samen met NIGZ en het Voedingscentrum hoe je scholieren kan laten kiezen voor een gezond tussendoortje. Ze deden een test op een aantal scholen. Op deze scholen werd het assortiment van de snoep- en frisdrankautomaten uitgebreid met suiker- en vetarme producten. Daarna zijn de snacks en frisdranken voorzien van labels met informatie over calorieën. Tenslotte zijn de gezonde snacks en dranken goedkoper gemaakt. Het uitbreiden van het assortiment met gezonde producten had het meeste effect.
Verder zouden voedingslessen en een beperking in reclames voor ongezond voedsel een mogelijke maatregel zijn, zeker reclames gericht op kinderen. ‘Hoe vaker kinderen naar commercials voor dikmakers kijken, hoe ongezonder ze eten. Ook het voedingspatroon van kinderen bleek te verslechteren onder invloed van reclame. Dat is een nieuwe bevinding,’ zegt Moniek Buijzen, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam in een artikel uit de NRC over ongezond eetgedrag door de tv. 99 Procent van de 2-jarigen herkent bijvoorbeeld al de grote gele M van fastfoodketen McDonald’s.
Toekomst van Nederland
Overgewicht is dus een serieus probleem aan het worden in Nederland. Volgens de NRC liet Anneke Bulk op een congres in Amsterdam weten dat overgewicht in 2050 het grootste gezondheidsprobleem zal zijn in Nederland. Ook de overheid heeft dit door en is daarom begonnen met het actieplan ‘Energie in Balans’. Eén logo voor gezonde keuze, beter vindbaar aanbod van gezonde voeding in de supermarkt, gezondere schoolkantines op middelbare scholen en ruimte én begeleiders voor veilig sporten en spelen zijn enkele van de prioriteiten voor de komende jaren.
www.NRC.nl
www.voedingscentrum.nl