Wodka is een drankje dat iedereen wel kent, maar tegelijkertijd een drankje dat zo goed als niemand puur drinkt. Waarom is mij als wodkakenner een raadsel, vandaar dat ik ook al meer dan eens een wodkaproeverij heb gehouden. Maar wat moet je allemaal weten of waar moet je allemaal op letten?

Wat is wodka? 

Wodka is een mengsel van alcohol met water, meestal in de verhouding 2:3, ofwel 40%alcohol. Ze zijn er echter in allerlei varianten, waaronder de bekende mixdrankjes die een meer geaccepteerde 5% alcohol percentage hebben. Ik ga het vooral over de "pure" en dus de sterkere varianten hebben. Wodka wordt gemaakt van allerlei producten, van graan tot aardappelen, maar je kan elk gist/suiker-mengsel gebruiken om uiteindelijk je wodka te verkrijgen. Als de alcohol eenmaal verkregen is dan stook je dit (het scheiden van de alcohol en het water op basis van kookpunt, ofwel destilleren), om het percentage alcohol op te krikken tot zo'n 40%. Hoewel veel wodka's daarna ook nog eens extra worden gedestilleerd om de puurheid te verhogen, is een enkele destillatie in principe al genoeg. De bekende merken halen de verontreinigingen er juist uit door extra destillatie, een proces wat veel energie kost. Vandaar ook de hogere prijzen voor deze merken. De naam wodka is niet echt beschermd, zolang je maar op de fles hebt staan welke bereidingswijzen je hebt gebruikt. Overigens hebben veel wodka's, goedkoop of duur, vaak bepaalde aroma's toegevoegd. Dit is iets waar niks mis mee is, maar hierdoor kun je het etiket wodka op eigenlijk elke likeur kan plaatsen.

Pure wodka's

Tijdens mijn wodkaproeverijen heb ik een simpel formulier gemaakt, waarop je kunt aangeven wat je van de wodka vindt. Je kunt letten op de helderheid, de geur, de zachte tongval, de afdronk en daarmee de tinteling op de tong of in de keel, de nasmaak; elke pure wodka heeft zijn eigen ervaring. Wodka's met een smaakje zijn zeker niet slechter of beter dan de pure varianten. Zolang de producent het aroma subtiel heeft gehouden, kunnen deze wodka's (bijvoorbeeld met grassprieten erin, of botanische kruiden) echt uitmuntend zijn. De werkelijk goede pure wodka zonder smaaktoevoegingen zijn zacht en tintelen niet al te veel op de tong, waarna je een licht verwarmend gevoel in de keel voelt (mits je het even in je mond hebt laten verdunnen). Een wodka kan ook dienen als een ideaal extractiemiddel. Je hebt immers zowel alcohol als water in de drank zitten, die daarmee zo goed als elke substantie kunnen laten oplossen. Ik heb al vele extracten van drop, thee en peper(korrel)s uitgeprobeerd. Een goede wodka met een Earl Grey-thee, is een ervaring die je zeker een keer moet proberen. Ter verduidelijking, je doopt dan simpelweg je theezakje in de wodka en klaar ben je!

Mixen en extracten

Wodka wordt veel gebruikt voor mixdrankjes, voornamelijk omdat een wodka zelf soms weinig smaak bevat. Toch kun je ook hier veel mee experimenten. Cola als universeel mix-frisdrankje in de mix met een wodka-peper-extract is echt een geweldige combinatie. Kijk dus eens verder dan de cosmopolitans of de sex-on-the-beaches, want met wodka kun je werkelijk geweldige combinaties maken. Waar je in de winkel winegums met drop kan kopen, is een wodka met dropextract en dat gemixt met een frisse fruitdrank, erg verrassend en lekker.

Wil je van mij graag weten welke wodka's je zeker een keer moet proberen, stuur me dan een kort berichtje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in