Dit is een recept voor varkenshaas in een heerlijke champignon-roomsaus. Het gerecht is niet heel moeilijk te bereiden, maar je moet er wel even tijd voor nemen.
Graag laat ik jullie hierbij kennis maken met ons familierecept, ooit verzonnen door mijn oma. Wij vinden het elke keer weer een feestje als we het eten thuis. Let op: er zit wel een vrij sterke witte wijn smaak aan de saus, hier moet je van houden. Als klein kind vond ik het niks.
Ingrediënten
- 500 gram varkenshaas
- 1 deciliter witte wijn
- 100 gram boter
- 2 deciliter ongeklopte slagroom
- 50 gram champignons
- zout en peper
- 20 gram bloem
- een ui
Bereidingswijze
- Wrijf de varkenshaas in met peper en zout naar smaak.
- Laat de boter heet worden in een braadpan.
- Schroei hierin de varkenshaas snel aan alle kanten dicht.
- Zet het vuur vervolgens zachter en braad het vlees gaar in ongeveer een half uur.
- Bedruip het vlees tijdens het braden regelmatig met de braadboter.
- Neem het vlees uit de pan en houd het warm (bijvoorbeeld in een oven op een lage temperatuur)
- In de boter, waarin het vlees gebakken is, fruit je nu de ui en bak je de champignons
- Als dit klaar is, voeg je de witte wijn toe.
- Laat dit alles op laag vuur, met een deksel op de pan, tien minuten sudderen.
- Meng de bloem met de helft van de slagroom en giet de rest van de slagroom in de braadpan.
- Goed roeren en daarna de met slagroom aangemaakte bloem toevoegen.
- Laat het geheel al roerend tot een saus binden.
- Haal het vlees uit de oven en snijd het in dikke plakken.
- Schik de plakken dakpansgewijs op een schaal en schenk de roomsaus er overheen.
Serveertips
Deze varkenshaas met roomsaus is met verschillende bijgerechten heel erg lekker. Hier een aantal tips:
- Dit vleesgerecht is erg lekker met gekookte witlof.
- Lekker met een salade van ijsbergsla, slasaus, mandarijnen en walnoten.
- Ook lekker met aardappelkroketjes en tuinbonen. De smaak van de saus past ook heel goed bij de tuinbonen.