Op 20 juli 1944 probeerden samenzweerders de Duitse leider Adolf Hitler te vermoorden. Deze aanslag op de Führer mislukte echter en dit had grote gevolgen voor Duitsland en de andere landen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog.
Claus von Stauffenberg
Claus von Stauffenberg kwam uit een adellijke familie en was tijdens de oorlog zowel kolonel als verzetsstrijder. Von Stauffenberg vocht al jaren mee voor het Duitse leger. Hiermee had hij het vertrouwen van Hitler weten te winnen. In het begin was hij dan ook positief over zijn ideeën. In 1942 veranderde dit, nadat hij in Rusland had gevochten. Daar schrok hij van de manier waarop Hitler slaven en joden behandelde. Bovendien stierven ruim 350.000 Duitse soldaten in Rusland. Von Stuaffenberg vond dat Hitler hier verantwoordelijk voor was. Op dat moment besloot hij dat Hitler vermoord moest worden.
De aanslag in het Wolvennest
Wolvennest was een goed beveiligd bunkercomplex in Polen, dat gebruikt werd als het hoofdkwartier van de Nazi’s. Omdat Von Stauffenberg inmiddels bij de militaire elite van Hitler hoorde, mocht hij in het Wolvennest komen.
Op 20 juli 1944 werd de elite van Hitler bij elkaar geroepen voor een bespreking. Ook Von Stauffenberg was hierbij aanwezig. Hij had deze dag uitgekozen om Hitler te vermoorden. In zijn tas had Von Stauffenberg twee kilo explosieven zitten. Hij zou de bom alleen nog op scherp moeten zetten. Daarom vroeg hij na binnenkomst of hij zich even kon opfrissen.
Met de bom in zijn tas kwam Von Stauffenberg uiteindelijk terug bij Hitler. Hij zette de bom op nog geen meter afstand van Hitler neer en liep zelf het gebouw weer uit. Binnen enkele minuten zou de bom ontploffen. Von Stauffenberg handelde niet alleen, het was een samenzwering tegen Hitler. Wanneer Hitler dood was, zouden militaire troepen in Berlijn de macht grijpen en het Derde Rijk omver werpen.
Toen Von Stauffenberg buiten was, ontplofte de bom naast Hitler. De bom had een enorme kracht en verwoestte de hele kamer. Von Stauffenberg was tevreden en verliet het terrein snel. Daarna stapte hij in het vliegtuig op weg naar Berlijn.
De mislukking
In Berlijn stond Von Stauffenberg echter een grote teleurstelling te wachten. Via Erich Fellgiebel, die ook in het complot zat, kreeg hij te horen dat de Führer toch niet dood was. In het Wolvennest waren vier mensen om het leven gekomen, maar wonder boven wonder bleek Hitler nog te leven. Hij had slechts lichte verwondingen en was enorm geschrokken.
Meteen werd duidelijk wie de daders waren. De samenzweerders werden opgepakt en veroordeeld. Ze werden mee naar buiten genomen en stuk voor stuk doodgeschoten.
Gevolgen
Adolf Hitler overleefde de bomaanslag en bleef nog bijna een jaar in leven. In april 1945 pleegde hij zelfmoord in zijn bunker, toen duidelijk werd dat hij de oorlog niet meer kon winnen. Wanneer de moordpoging op Hitler wel was gelukt, zou de oorlog wellicht een jaar eerder zijn geëindigd. In dat geval waren mogelijk tien miljoen mensenlevens gespaard gebleven.
DVD BBC Historisch Wereldnieuws – Moordcomplotten