Heb je ook zoveel courgettes gekweekt en weet je niet meer wat je ervan moet maken? Wat dacht je van gevulde courgettebloemen of courgette op sinaasappelsap.
De courgette of mergpompoen
De courgette is familie van de komkommer en kan in Nederland heel goed buiten gekweekt worden. Courgette is een groente en bevat o.a. : Vitamine C, B1, B2, calcium, ijzer en caroteen (is goed voor je ogen en huid).
Het woord courgette stamt af van het Franse woord courge dat merg betekend. De groente,waar courgettes onder vallen, komen voor in twee kleuren, namelijk een met een gele en de ander met een groene schil. De schil en het vruchtvlees van een courgette kunnen gebakken, gekookt of rauw worden verwerkt en gegeten.Tevens kun je courgettes op azijn (zuur ) of op sinasappelsap (zoet) zetten, zo kun je de courgette langer bewaren. Ook de bloemen kun je eten. De courgette fleur, is een kleine courgette met de bloem er nog aan. De courgette fleur wordt in zowel Griekenland als Italië beschouwd als een bijzondere lekkernij.
Courgette op sinaasappelsap
Wat heb je nodig:
- 2 kleine courgettes
- 0,5 liter sinaasappelsap
- 2 flinke scheppen suiker
- Schone potten om de courgettes op sap in te bewaren
Bereiding:
- Haal de voor en achterkant van de courgettes en schil ze. Dit gaat heel gemakkelijk met een kaasschaaf.
- Snij daarna de courgettes in de lengte door de midden en verwijder eventuele zaadjes.
- Daarna de courgettes in kleine stukjes snijden.
- Verwarm de sinaasappelsap met de suiker in een pannetje.
- Roer de suiker tot deze is opgelost en zet het vuur laag als het sap begint te bruisen.
- Voeg vervolgens de stukjes courgette toe.
- Breng alles, al roerend, aan de kook en laat het circa 3 minuten (zachtjes) door koken.
- Schep vervolgens de kokende courgette met het sap in de schone potten.
- Zorg dat de potjes goed dicht zitten en zet ze op hun kop.
- Hierdoor trekken de potjes (in de meeste gevallen) vacuüm en kan de inhoud langer bewaard worden.
- Als alles is afgekoeld, controleer dan of de potjes goed dicht zitten.
- Zet ze vervolgens donker en koel weg, bijvoorbeeld in de kelder.
Lekker voor in de vruchtenbowl of over het ijs.
Tip: Heb je nog minder tijd en wil je de courgette later eten? Snij deze dan in dunne plakjes (of blokjes) en doe het in de diepvries.
Gevulde courgettebloemen
Wat heb je nodig:
- frituurvet
- 5 courgettebloemen
Voor het beslag heb je nodig:
- 50 gram bloem
- Snufje zout
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 75 deciliter lauw water
- 1 eiwit
Voor de vulling heb je nodig:
- Olijfolie
- 1 ui, in kleine stukjes
- 50 gram rijst
- 2 deciliter bouillon (kip)
- Bosje basilicum, klein gesneden
- Zout
- Peper
Bereiding:
- Maak eerst een beslag van de gezeefde bloem, zout, de zonnebloemolie en het water.
- Zet het dunne beslag vervolgens ± 1 uur in de koelkast of op een koele plaats.
- Was ondertussen de courgettebloemen voorzichtig en droog ze zorgvuldig.
- Haal daarna de meeldraden eruit, deze smaken namelijk een beetje bitter.
- Fruit vervolgens voor de vulling de stukjes ui in een beetje olie, goudbruin.
- Voeg vervolgens de rijst bij het ui mengsel en laat deze even mee bakken.
- Schenk vervolgens de helft van de bouillon erbij en breng het al roerend aan de kook.
- Laat de rijst zachtjes door koken, tot de bouillon bijna opgenomen is door de rijst.
- Daarna de overige bouillon erbij schenken en weer aan de kook laten komen.
- Als de bouillon voor de 2dekeer door de rijst is opgenomen, moet deze gaar zijn.
- Daarna de rijst op smaak maken met peper, zout en de basilicum en af laten koelen.
- Klop vervolgens het eiwit stijf en roer dit door het beslag.
- Vul vervolgens, voorzichtig de courgettebloemen.
- Schep de koude vulling voorzichtig tussen de bloemblaadjes.
- Haal daarna de gevulde courgettebloemen door het beslag en laat deze in het hete frituurvet in ongeveer 4 minuten gaar worden.
- Als de gevulde courgettebloemen mooi bruin van kleur zijn, kun je ze op wat keukenpapier leggen.
Serveren als voor- of tussengerecht.