Weet je dat zuurkool super gezond is? Omdat het veel vitamine C bevat werd het vroeger al op de schepen mee genomen, zodat de bemanning geen scheurbuik kreeg.
Zuurkool wordt gemaakt van witte kool, vroeger werd dat gedaan in een Keulse pot, maar tegenwoordig wordt het gemaakt in grote voorraadputten. Zuurkool is een echte wintergroente dat veel vitamine C, B en ijzer bevat. Onder druk en met inwerking van melkzuurbacteriën en zout, kan zuurkool lang bewaard worden, mits de pot luchtdicht wordt gehouden.
Ondanks dat zuurkool van kool wordt gemaakt, komt er tijdens het koken, bakken of wokken niet de bekende koollucht vrij. Misschien wel daarom zijn wij zo dol op zuurkool, want wie houdt er nou niet van zuurkoolstampot met spek en worst of de zuurkoolschotel uit de oven met gehakt en ananas?
De volgende recepten zijn wat minder bekend, maar desalniettemin, heerlijk van smaak en niet moeilijk om te maken.
Zuurkoolsoep met kaas
Voor- of lunch gerecht voor vier personen, klaar in ± 20 minuten.
Wat heb je nodig:
- 1 zakje (300 gram) zuurkool, klein gesneden
- 1 liter warm water
- 200 gram aardappels, gekookt en in blokjes of rauw geraspt
- 100 gram (schimmel) kaas (bijv.roquefort), in stukjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- 2 appels
- 1 grote fijn gesnipperde ui
- 2 bouillonblokjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- kerriepoeper
- peper
- aroma
Zo ga je te werk:
- Doe in de soeppan de olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook, tot deze goudgeel is.
- Voeg kerrie naar smaak bij de bloem en strooi dit bij het ui mengsel in de soeppan.
- Laat de bloem al roerend een beetje garen en schenk dan 800cc warm water erbij.
- Doe vervolgens de zuurkool, de aardappels en de bouillionblokjes erbij en breng het geheel al roerend langzaam aan de kook.
- Zet vervolgens het vuur laag en doe de deksel op de pan, laat het zo ± 10 minuten pruttelen.
- Schil ondertussen de appels, rasp ze en voeg ze toe aan de soep.
- Controleer na 10 minuten of de soep gaar is, voeg zo nodig nog wat warm water toe als de soep te dik is
- Voeg dan de stukjes kaas toe en laat de soep niet meer koken.
- Maak de zuurkoolsoep op smaak met peper en aroma.
Je kan elke soort kaas voor deze zuurkoolsoep gebruiken, maar schimmelkaas vind ik persoonlijk wel het lekkerst.
Oosterse zuurkoolschotel uit de wok
Hoofdgerecht voor twee personen, klaar in 20 minuten
Wat heb je nodig:
- 500 gram aardappelpuree
- 300 gram zuurkool
- 300 gram gerookte kipfilet (vleeswaren)
- 1 rode paprika
- 1 stukje verse gember geraspt, of gemberpoeder
- 2 eetlepels ananasblokjes
- 2 eetlepel ananassap
- 2 theelepels sambal oelek
- zout
- wokolie
Zo ga je te werk:
Schil en kook de aardappelen met een beetje zout en maak er puree van. Je kan ook kant en klare aardappelpuree nemen uit een pakje. Maak deze wel eerst klaar voordat je met wokken begint.
Rasp vervolgens de gember als je verse gember gebruikt en maak de paprika schoon en snijdt deze in stukjes.
Verhit dan een scheutje wokolie in een wok, maak de zuurkool los met een vork en wok deze, samen met de paprika stukjes en geraspte gember ongeveer 3 minuten.
Snijdt vervolgens de gerookte kipfilet in stukjes en doe deze samen met de ananasblokjes en het ananasap in de wok en roer alles goed door elkaar.
Schep dan de aardappelpuree erbij en wok alles nog eens 3 minuten.
Maak vervolgens de zuurkoolschotel op smaak met sambal en eventueel wat zout en wok alles nog ± 2 minuten.
Serveer deze pittige Oosterse zuurkoolschotel met zoete sojasaus voor de liefhebber.
Eet smakelijk