De Noord-afrikaanse keuken heeft vele heerlijke gerechten die vooral bekend staan om de kruiden die gebruikt worden.Deze stoofpot is gemakkelijk te bereiden,maar moet wel 2 uur op het fornuis staan.

Beef hallal

Ingredienten:

Voor deze stoofpot heeft men 500 gr runder stoofvlees of schapenstoofvlees nodig. Daarnaast heeft men nodig: 4 grote uien, peper, zout, een runderbouillonblokje, 3 laurierbladeren, 3 kruidnagels, een beetje nootmuskaat, een beetje komijn en een scheutje ketchup of een lepeltje tomatensaus. Tot slot bloem voor de binding van het saus, 50 gr boter of margarine en 500 ml water.

Materialen:

Een hapjespan of stoofpan, een snijplank en een scherp mes, een pollepel en een handmixer.

Voorbereiding:

Om gemakkelijk en snel te kunnen werken is het handig om eerst het vlees in blokjes te snijden op de snijplank met een groot scherp mes (kant en klare hacheevlees kan ook). Maak de snijplank en het mes schoon om  de uien in grove stukken te snijden. Je steekt de kruidnagelen in de laurierbladeren en de peper ,zout, komijn en nootmuskaat meng je in een kommetje.

Bereiding:

Zet de hapjespan op het vuur en laat de boter smelten. Verpulver hierin het bouillonblokje en doe er een deel van het kruidenmengsel bij. Bak de uien hierin tot ze glazig zijn. Kruid ondertussen het vlees met de rest van de kruiden. Als de uien glazig zijn voeg je het vlees toe en roert deze met je pollepel om tot alles licht aangebakken is. Voeg hier het water bij en de ketchup. Roer het geheel eventjes door. Leg de laurierbladeren met kruidnagels erbij en doe de deksel op de pan. Zet de warmtebron laag en laat het geheel 2 uur koken.

In de tussentijd kan je een salade maken om er naast te serveren. Deze salade bestaat uit fijn gesneden ijsbergsla, in blokjes gesneden tomaten, in stukjes gesneden komkommer, een fijn gesneden ui en gehakte verse peterselie en verse koriander. Meng dit door elkaar en voeg zout, peper, wat citroensap en olijfolie toe.

In Egypte serveert men deze stoofpot met brood. Hiervoor is een Turks brood of eenstokbrood heel geschikt. Houd je van warm brood, bak deze dan in de oven een kwartiertje voor etenstijd.

De twee uurtjes zijn om en nu mix je een beetje bloem  en vocht uit de pan in  een schaaltje tot een papje. Voeg deze al kloppend toe in de pan.. Zo heb je een mooie niet al te dikke saus zonder klontjes.

Klaar om te serveren.

Eettip

In de Noord-afrikaanse landen dipt men het brood in het bord en eet men zo dit gerecht.

Variaties

De stoofpot kan ook gemaakt worden met  tomatensaus. Voeg hiervoor een pakje tomatensaus toe voor dat het water toegevoegd wordt en roer deze goed door. In dit geval worden er vaak groentes of aardfappels toegevoegd. Snijdt hiervoor ongeveer 6 aardappels in dikke plakken of gebruik een zakje diepvriesboontjes of diepvriesdoperwten of okra's (dit is groente).Voeg deze na een uur toe in de pan. Op de okra's na worden deze gerechten met rijst geserveerd.

Tip voor een lekkere rijst: smelt een klontje boter in de pan, verpulver hierin een kip- of groentebouillonblokje en roer dit even om. Voeg 2 koppen rijst toe en roer dit ongeveer 2 minuten door de boter. Voeg 2 en een halve kop water toe en breng het aan de kook. Laat dit 10 tot 14 minuten koken en je hebt een heerlijke droge rijst.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in