Tapas, dat vindt iedereen toch heerlijk! Deze gerechtjes van aardappeltjes, zalm en aubergines maken jouw zomerse dag in de tuin of op het balkon helemaal compleet.
Krieltjes gevuld met gerookte zalm
Een lekker tapas gerecht voor een zomerse dag.
(Voor 4 personen)
Ingrediënten
– 24 krieltjes
– 1 eetlepel olijfolie
– zout
– peper
– 150 gram gerookte zalm, fijngesneden
– een zakje verse bieslook, fijngeknipt
– 50 gram dungesneden gerookte zalm, in 24 vierkantjes
– 3 eetlepels zure room
– 2 eetlepels Spaanse uien, fijngehakt
– 2 theelepels witte mierikswortel
– kappertjes en zalmkaviaar ter garnering
– extra sprietjes bieslook ter garnering
Bereidingswijze
Verwarm de oven, voordat je het gerecht gaat maken, voor op 200 graden.
Snijd de aardappeltjes doormidden. Meng ze dan met de olie in een kom. Breng het op smaak met zout en peper. Vet hierna een bakplaat in. Leg de aardappeltjes dan met de snijkant naar beneden op de ingevette bakplaat. Bak de aardappeltjes in ongeveer 20 minuten zacht. Laat het vervolgens goed afkoelen.
Meng nu de fijngesneden zalm, de zure room, de uien, de mierikswortel en het bieslook. Doe dit in een kleine kom. Zout en peper kan naar smaak toegevoegd worden.
Hol vervolgens de afgekoelde aardappeltjes een beetje uit met een bolletjeslepel. Snijd het topje van de bolle kant af. Zo blijven de aardappelhelftjes rechtop staan. Neem een theelepel van de zalmvulling en vul hier de aardappeltjes mee. Zet ze vervolgens op een serveerschaal.
Tot slot: garneer ieder aardappeltje met een vierkantje zalm, wat zalmkaviaar en fijngeknipt bieslook. Het geheel moet gedurende zo'n 2 uur afkoelen in de koelkast, alvorens het geserveerd wordt. Eet smakelijk!
Aubergines met gember en zoete ketjap
Eet deze lekkere tapas erbij en geniet van de variatie aan smaken!
(Voor 4 – 6 personen)
Ingrediënten
– 8 dunne aubergines
– koolzaadolie
– 3 teentjes knoflook, geperst
– 1 theelepel verse gember, geraspt
– 1 theelepel komijnzaadjes
– een snufje chilipoeder
– 1 eetlepel zoete ketjap
– 2 eetlepels citroensap
– circa 10 blaadjes Aziatisch basilicum
Bereidingswijze
Halveer de aubergines (laat de kroontjes zitten). Bestrijk de snijkanten licht met koolzaadolie.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Leg de auberginehelften met de bolle kant naar boven in de pan en bak ze zacht en goudbruin van kleur. Haal de aubergines uit de pan.
Breng het knoflook, de gember, de komijn, het chilipoeder en 1 eetlepel water aan de kook in dezelfde pan. Kook dit mengsel tot de knoflook zacht geworden is en draai het vuur laag.
Roer er ketjap, citroensap en 1,25 dl water door en laat het sausje een paar minuten pruttelen. Doe de aubergines terug in de pan en kook ze in circa 10 minuten zacht tot ze de meeste saus hebben geabsorbeerd. Maak het gerecht af met basilicum en serveer het in een schaal. Laat het smaken!
Boek 'Da's pas koken, Tapas'