Coraline is een animatiefilm uit 2009 die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Neil Gaiman. Voor een kinderfilm is hij eigenlijk best griezelig…

Algemeen

  • Film gemaakt in: 2009
  • Land van herkomst: Verenigde Staten
  • Regisseur: Henry Selick
  • Acteurs: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders
  • Nederlandse titel: Coraline en de geheime deur

Coraline

Coraline is een jong meisje dat met haar ouders verhuist naar een oud huis. Haar ouders denken alleen maar aan werken en geven haar erg weinig aandacht en haar vreemde buren zorgen ook niet voor veel vermaak. Er is wel een jongen in de buurt die met haar wil spelen, maar Coraline lijkt hem voornamelijk irritant te vinden. Dan vindt ze een kleine deur in de muur die in eerste instantie nergens naartoe lijkt te leiden. In haar slaap is dit echter anders en aan de andere kant van de deur komt Coraline in een andere versie van haar eigen wereld terecht, een versie waarin haar ouders alles voor haar doen en ze alles krijgt wat haar hartje maar begeert. Alles lijkt hier mogelijk, maar Coraline's echte ouders willen er niets van geloven wanneer ze terugkomt. Toch klopt er iets niet. Maar zal Coraline zich dit realiseren voor het te laat is?

Mijn mening

Coraline deed me in eerste instantie denken aan een Tim Burton film en ik was lichtelijk verbaasd toen dit niet zo bleek te zijn. Dit zegt wel iets over de sfeer: mooi gemaakt, donker, wat macaber. Het boek van Neil Gaiman had ik niet gelezen, dus ik wist niet precies wat ik kon verwachten. Maar het was een erg mooie verrassing. Er zaten wat onverwachte wendingen in en het verhaal vond ik erg sterk. Het is weliswaar een kinderfilm, maar er zaten enkele erg griezelige momenten in en de film geeft van het begin af aan een wat luguber gevoel.

Ook vond ik het prettig dat Coraline niet al te lief is. Ze is namelijk ook brutaal en veeleisend, waardoor ze misschien niet perfect is, maar wel geloofwaardig overkomt. Ook de andere personages zijn niet één-dimensionaal en dit zorgt voor een redelijk intelligent verhaal.

Het is zeker een aanrader, voor alle leeftijden, al is het misschien een goed idee om het niet aan hele kleine kinderen te laten zien.

 http://www.imdb.com/title/tt0327597/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in