Chocola is een voedingsmiddel die gemaakt wordt van cacao. De cacao wordt gewonnen uit de pit van de vrucht van een cacaoboom. Het smeltpunt van chocola ligt iets lager dan de lichaamstemperatuur, waardoor een stuk chocola heerlijk in de mond smelt. Uit onderzoek naar de populariteit van melkchocolade, pure chocolade en witte chocolade is voortgekomen dat melkchocolade het liefst gegeten wordt.
In 1521 was de Spaanse Hernan Cortez op bezoek bij de Azteken in Mexico. De Azteken gaven hem tijdens zijn vertrek uit Mexico cacaobonen mee en een recept om cacaodrank te maken. De cacaodrank werd door de Azteken chocolat genoemd, dit recept was geheim. Pas in 1825 ontdekte de Nederlander Van Houten een manier om de cacaoboter uit de cacaobonen te persen en legde hij de basis voor het maken van cacaopoeder en chocolade.
Productie van cacao
Cacaobonen groeien in tropische landen. De cacaobonen worden in de landen van oorsprong gefermenteerd (het gisten van de cacaobonen) en gedroogd. Bij aankomst in het productieland worden de bonen gereinigd en geroosterd tot een temperatuur van 140 graden. De oorsprong van de bonen en de duur en de temperatuur van het roosteren bepalen hoofdzakelijk de uiteindelijke smaak. De geroosterde bonen worden vervolgens gebroken in een breekmachine, de schil wordt in de machine weggeblazen, zodat alleen de pitten overblijven. De pitten worden gemalen totdat er een dikke cacaomassa ontstaat. Het vet dat hier aan onttrokken wordt is de cacaoboter en de vaste substantie die overblijft is de cacaopoeder.
Samenstelling van chocola
Melkchocolade, pure chocola en witte chocolade zijn de verschillende soorten chocolade. De samenstelling bepaalt de soort chocola en wordt in Nederland streng gecontroleerd. Het maken van chocolade is geen koud kunstje, hier is vakmanschap voor vereist.
- Pure chocolade wordt ondermeer gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en poedersuiker of zoetstof, volgens de Nederlandse maatstaven moet pure chocola minstens uit 35% cacaobestanddelen en 18% uit cacaoboter bestaan.
- Melkchocolade bestaat vrijwel uit dezelfde samenstelling als pure chocola met melkpoeder er aan toegevoegd. Het moet in Nederland minimaal voor 25% uit cacaobestanddelen bestaan en minimaal voor 14% uit melkbestanddelen.
- Witte chocolade bevat geen cacaopoeder maar cacaoboter, melkpoeder, vanille en poedersuiker of zoetstof. In witte chocolade moet minstens 20% cacaobestanddelen zitten en 14% aan melkbestanddelen.
Sojalechetine wordt door de fabrikanten gebruikt om de chocola te binden.
De effecten van chocola
Chocola heeft veel positieve effecten, daarentegen bevat het ook verzadigde vetten en suikers, die niet goed zijn voor de gezondheid als je er te veel van eet. Chocola is een voedingsmiddel dat onder andere theobromine, cafeïne, antioxidanten en tryptofaan bevat. Pure chocola heeft het meest positieve effect op de gezondheid, omdat het percentage aan cacaobestanddelen het hoogst is. Kies daarom het liefst chocola met minstens 78% en hoogstens 88% cacao. Chocola die meer dan 88% cacao bevat, kan heel droog en broos zijn.
Voordelen van chocola eten
- Het vermindert rimpels en de kans op huidkanker, dit komt door de antioxidanten (flavonolen).
- Van chocola eten krijg je een ontspannen gevoel door de antioxidanten.
- De antioxidanten in chocola beschermen je tegen hart- en vaatziekten.
- De magnesium is chocola komt de stofwisseling ten goede.
- Chocola werkt als een antidepressivum, omdat je door het eten van chocola ondermeer endorfine aanmaakt in de hersenen.
- Chocolade gaat vermoeidheid tegen door de cafeïne.
Chocolade weetjes
- De melk in chocolademelk zorgt ervoor dat antioxidanten in de chocola minder snel in het lichaam worden opgenomen.
- Chocoladesaus is niet gezond, omdat de goede voedingsstoffen verloren zijn gegaan tijdens de verhitting.
- Het lichaam van een hond kan de theobromine in chocola niet verwerken. Het nuttigen van een paar gram pure chocolade kan bij een hond al tot de dood leiden.
- Circa 10 gram pure chocolade per dag is genoeg om een mens te voorzien van de gunstige effecten.
www.lifestyle.nl
www.wikipedia.nl
www.cooking-club.nl