Altijd al van ( je eigen) aarbeien een lekkere (biologische) wijn willen maken? Heerlijk van smaak en je weet precies wat er in zit.
Aarbeienwijn (d.m.v. pulpgisting )
Wat heb je nodig voor ± 5 liter wijn:
3,5 kilo aardbeien
1100 gram suiker
1 theelepel gistvoedingzout
1 theelepel tannine
1 theelepel pecto- enzym
Universele kulteergist
Sulfiet
Attributen die nodig zijn om wijn te maken:
Emmer van emaille, roestvrijstaal of plastic
Flessen, mogen oude wijnflessen zijn
2 Gistingsflessen met rubberkap
Houten lepel
Hevelslang
Krimpcapsules
Kurken + houten hamer
Thermometer
Waterslot
Zeef en vitrage of filterzakje
Bereiding:
1. Zorg ervoor dat uw materialen goed schoon en steriel zijn. Maak u attributen naar gebruik ook meteen weer schoon en steriel.
2. Was de aardbeien goed schoon, haal de kroontjes eraf en snijdt verdachte en rotte plekken weg.
3. Doe vervolgens de aardbeien in een schone, steriele emmer en maak er een moes van. Dit kan door de vruchten fijn te knijpen, in kleine stukjes te snijden of ze fijn te stampen. Als u de aardbeien fijn stampt met een stamper, zorg dan dat ook dit schoon en steriel is.
4. Giet vervolgens 1 liter warm (niet kouder dan 20 graden) water over de aardbeienmoes en roer met een houten lepel de massa flink door.
5. Als de massa ongeveer 20 graden is, voegt u het peco-enzym toe ( kijk op de verpakking hoeveel pecto-enzym u toe moet voegen) Dek vervolgens de emmer af met een schone theedoek en laat het 12 tot 24 uur op warme plek staan.
6. Na de inwerktijd voegt u tannine, gistvoedingzout en cultuurgist toe aan de moes en roert u het met een steriele houten lepel flink door. Dek de emmer weer af met een schone theedoek. Vervolgens roert u 2 keer per dag 4 dagen achter elkaar, de massa met een houten lepel goed door en dekt deze daarna weer af. Al naar 1 dag gaat de aardbeienmoes gisten, dit kunt u ruiken, maar u kunt het ook zien aan de schuimkraag die er ontstaat. Als u vervolgens de moes door roert hoort u een bruisend geluid.
7. Na 4 dagen zeeft u de aardbeienmoes door een zeef met daarin een stukje vitrage of een filterzakje. Laat het sap in een steriele gistingsfles lopen, knijp de moes goed uit en gooi het daarna weg.
8. Los vervolgens 730 gram suiker (ongeveer 2/3 van de aangegeven hoeveelheid) op in flink wat kokend water.
9.Laat het suikerwater daarna afkoelen tot ongeveer 20 graden en voeg het toe aan de droesem in de fles.
Let op dat het suikerwater niet te heet is wanneer u dit toevoegt, omdat u anders de gistcellen doodt en de gisting stopt. De gistingsfles dient tot aan de schouder gevuld te zijn met most.
10. Schudt de gistingsfles goed en sluit deze af met de rubberkap waarop u het waterslot plaatst. Het waterslot moet voor de helft gevuld zijn met sulfietwater, waarna u het met het rode dopje afsluit.
Gisten
11. Zet vervolgens de gistingsfles op een warme plaats en laat deze rusten. Al na een korte tijd zal de most gaan gisten, dit hoort u doordat het waterslot gaat borrelen. Op de most verschijnt een schuimkraag.
12. Na ± 4 dagen verdwijnt de schuimkraag en is het tijd om de rest van het suiker toe te voegen.
Dit doet u door de rest van de suiker (± 370 gram) op te lossen in kokend water en deze af te laten koelen tot onder de 20 graden. Vervolgens voegt u de rest van het suikerwater toe aan de gistingsfles. Deze moet tot aan de schouder gevuld worden. Vervolgens schudt u de gistingsfles flink. Plaatst de rubberkap en het waterslot er weer op. Het waterslot dient weer voor de helft gevuld te zijn met sulfietwater. En zet het terug op een warme plaats.
13. Nu laat u de gistingsfles 2 tot 4 weken met rust. Zo lang u het waterslot hoort borrelen worden de suikers omgezet in alcohol.
Hevelen
14. Als het sulfietwater in het waterslot aan beide kanten gelijk staat, hevelt u de wijn over in een andere gistingsfles. Wijn mag nooit in een andere gistingsfles overgegoten worden, omdat er dan teveel zuurstof bij de wijn komt, waardoor de kwaliteit verminderd. Hevelen dus.
15. Plaats de volle gistingsfles 2 dagen voordat u de wijn over gaat hevelen op een tafel, aanrecht of kast. Zorg dat de fles daarna niet meer beweegt.
16. Haal na 2 dagen de rubberen kap en waterslot van de volle gistingsfles. Zet dan de lege steriele gistingsfles op de grond. Laat voorzichtig het hevelslangetje in de volle fles zakken maar zorg dat deze boven de droesemlaag blijft.
17. Zuig dan met het kraantje de wijn omhoog. Zodra deze over de knik van de hevelslang komt, steekt u het kraantje in de lege fles. De wijn loopt automatisch in de lege fles.
18. Zorg dat de wijn langs de wand van de lege fles loopt, zodat er niet te veel zuurstof bij komt. Draai vervolgens het kraantje dicht als alle wijn eruit is. Als u dat wilt kunt u nu sulfiet toe voegen om uw wijn langer houdbaar te maken. 1 gram sulfiet per 5 liter wijn.
19. Zet de nieuwe gistingsfles met rubberkap en waterslot op een koele plek van ongeveer 15 graden en wacht tot deze helemaal helder is. Is de wijn naar 2 maanden nog niet helder dan kunt u een klaringsmiddel gebruiken. Het klaringsmiddel dat gebruikt moet worden hangt af van de oorzaak van de troebelheid.
Bottelen
20. Is de wijn mooi en helder dan kunt u het gaan bottelen. Gebruik hiervoor steriele flessen. Hevel de wijn vanuit de gistingsfles met behulp van het hevelslangetje en kraantje rustig in de wijnflessen, waarbij u de wijn weer zoveel mogelijk langs de wand van de fles laat lopen. Vul de flessen tot ongeveer 3 centimeter onder de rand.
21. Wanneer de flessen gevuld zijn met wijn, brengt u de nieuwe kurk aan op de fles. Gebruik NOOIT oude kurken, omdat daar veel bacteriën inzitten, die uw wijn waarschijnlijk veranderen in vocht dat u niet wilt drinken ZO vies. Leg de kurken 24 uur van te voren in sulfietwater en laat ze even van te voren uitlekken. U kunt de kurk op de fles slaan met een houten hamer of gebruik een kurk apparaat. Daarna laat u de fles nog rechtop staan totdat de kruk droog is.
22. Breng daarna de kapsule aan om de fles goed af te dichten. Gebruik een krimpcapsule waarmee u dmv een warmtebron de krimpcapsule om de flessenhals laat smelten. Of een aluminium capsule die u door er met de hand in te knijpen om de flessenhals duwt. Tevens bestaan er kapsuleer apperaten die u natuurlijk ook hiervoor kunt gebruiken.
23. Vergeet vervolgens niet u wijn van een etiket te voorzien, zodat u weet welke wijn er in de fles zit en wanneer deze gebotteld is. Er bestaan etiketten die u kunt kopen, maar zelf maken kan natuurlijk ook.
24. Bewaar de wijn vervolgens liggend en geef het nog enkele weken de tijd om te rijpen.
Proost.