Heb je na het eten vaak last van migraine-achtige hoofdpijnen, buikpijn, duizeligheid? Misschien kun je niet tegen mononatriumglutamaat (E621). Hier volgt een eenvoudig recept voor een bijzondere soep op basis van Vergeten Groenten. Zonder E621!
Ingrediënten voor de soep:
- 1 knolselderij
- 1 grote bataat (zoete aardappel)
- 1 venkelknol
- 3 pastinaken (witte wortel)
- 3 eetl biologisch bouillonpoeder (Vetara)
- 1,5 l water
- 2 eetl. gedroogde tijm
- specerijen: cayennepeper, kardemom, korianderzaad, nootmuskaat, gemalen kruidnagel
Ingrediënten voor de vulling:
- restje rijst, macaroni of tortelini
- 1 prei
- 1 wortel
Bereiding:
Deze soep is in een half uurtje klaar als je de beschikking hebt over een snelkookpan en een staafmixer. Dat zijn keukengereedschappen die niet duur hoeven te zijn. Kijk maar eens op Marktplaats of bij een kringloopwinkel. Let er wel op dat de afsluitring in het deksel van de snelkookpan niet eeuwig meegaat. Een reserve-ring kan nooit kwaad!
Maak alle knollen en wortels voor de soep schoon en schil ze. Omdat je de soep gaat pureren, hoeven de stukken niet zo klein. Ik heb deze groenten zelf altijd op voorraad in de vriezer.
Werp de stukken in de pan, voeg er anderhalf liter water bij, ongeveer drie eetlepels biologisch bouillonpoeder (bijv. van Vetara), een handje gedroogde tijm, specerijen naar smaak. De kardemom kan ik je echt aanbevelen – maar gebruik er niet te veel van.
Zet de pan op het vuur en laat alles in 17 minuten (snelkookpan) tot een dik half uur (gewone pan) gaarkoken.
Bereid ondertussen in een apart pannetje de vulling. Snij de prei in plakjes en de wortel in blokjes. Voor een lekker knapperig resultaat kun je het geheel een paar minuten in een eetlepel kokosolie opbakken, waarna je het in een bodempje water met zout een minuut of 10 gaarkookt. Voeg het restje rijst of pasta aan het eind van de kooktijd toe om mee te warmen.
Steek de staafmixer in de soeppan en pureer erop los. Giet de vulling af en voeg deze bij de basis.
Voeg er voor de smaak vlak voor het serveren nog een scheutje room aan toe. Wil je niet alleen zonder E621 koken, maar ook zonder zuivel, dan kun je de soep romiger maken met een brokje santen. Santen is ingedikte kokosmelk, dat in de vorm van een brok zo groot als een pakje boter wordt verkocht in de supermarkt of toko. Vind je santen te exotisch, dan kun je ook gewoon een handje havermout meekoken met het te pureren groentemengsel. Daar wordt de soep romiger én steviger van.
Deze soep is in de koelkast ongeveer drie dagen houdbaar.
Serveertip: met zelfgemaakte bladerdeegpakjes (vulling: pesto, geraspte kaas, gehakte noten en olijven) of worstenbroodjes van bladerdeeg en knakworstjes. (Ik neem altijd Unox runderknakworsten zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Daar zit geen E621 in.) Kropje sla erbij, plakjes komkommer, een enkel augurkje.
Eet ze!