Waarschijnlijk weet u zelf nog niet dat er nieuw leven in u groeit, toch is er al een hoop aan het veranderen in uw lichaam. Vandaag of morgen zult u een test doen waaruit zal blijken dat u zwanger bent! Spannende tijden zullen er aanbreken, het moment van de zwangerschapstest, de eerste echo en de eerste schopjes, allemaal mooie momenten. Waar begint het allemaal? Hieronder de zwangerschap uitgezet van week 1 tot 4.
Week 1 en 2
De eerste twee weken van uw zwangerschap zijn eigenlijk een cadeautje, want officieel bent u in week 1 en 2 nog helemaal niet zwanger. In feite heeft zelfs de eisprong nog niet plaatsgevonden, toch worden deze weken wel meegeteld in de zwangerschap. De tijd die een bevruchte eicel nodig heeft om uit te groeien tot een baby is achtendertig weken. De eerste week van uw zwangerschap begint op de eerste dag van uw laatste menstruatie. Als u wilt weten wanneer u uitgerekend bent, neemt u deze dag en telt daar veertig weken bij op. In de eerste week gaan er in de eierstokken een aantal eicellen rijpen. Deze eicellen zijn nu nog niet met het blote oog te zien en zitten in een blaasje. Dit wordt een follikel genoemd. Onder invloed van hormonen die het lichaam aanmaakt, gaat de follikel nu rijpen en binnen twee weken groeit de follikel uit tot de grootte van een kers en scheidt nu zelf ook oestrogenen af. Nu is het een rijpe follikel en klaar voor de eisprong.
Week 3
De eisprong vindt gemiddeld veertien dagen na de laatste menstruatie plaats. Van de miljoenen zaadcellen die er uitgeschoten worden tijdens de geslachtsgemeenschap, zullen er maar een paar de eicel bereiken waarvan er uiteindelijk maar één daadwerkelijk bij de eicel binnen zal dringen. Zodra er één zaadcel de eicel binnen is gedrongen, sluit de eicel zich direct af zodat er geen andere zaadcellen meer binnen kunnen komen. Na de samensmelting van de twee cellen, wordt het een zygote genoemd waarin alle kenmerken die dit kindje later zal gaan krijgen al opgeslagen liggen: de kleur van de ogen, structuur van het haar en het geslacht. De bevruchting heeft plaatsgevonden! Vanaf dit moment bent u zwanger. De vrucht zal zich na vierentwintig uur beginnen te delen en na vier dagen bestaat het al uit meer dan honderd cellen. Na de bevruchting wordt de bevruchte eicel voortgeduwd door de trilhaartjes in de eileiders richting de baarmoeder. Rondom de eicel zitten hechtvlokken die later uit zullen groeien tot de placenta. De bevruchte eicel gaat zich nu innestelen in de baarmoederwand die door invloed van de hormonen dik en goed doorbloed is. Na de innesteling wordt de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Bij de innesteling is het mogelijk dat er een klein bloedvaatje geraakt wordt waardoor er een kleine bloeding kan ontstaan, dit wordt een innestelingbloeding genoemd en kan geen kwaad.
Week 4
Het vruchtje is nu één millimeter en heeft zich gedeeld tot wel duizenden cellen. Deze cellen delen zich op in drie groepen waarvan er één zorgt voor de baby, één voor de placenta en de laatste voor de vliezen. Het vruchtje wordt beschermd door het zogenaamde HCG hormoon dat het lichaam aanmaakt. Dit hormoon zorgt voor een veilige groeiplaats in de baarmoeder waarin de embryo kan groeien. Ook zorgt dit hormoon voor een aantal lichamelijke veranderingen zoals: misselijkheid, gespannen borsten, moeheid en zal uw menstruatie uitblijven. Met een zwangerschapstest wordt de hoeveelheid van dit hormoon in uw urine gemeten en wijst dan uit of uw zwanger bent. U kunt een test doen vanaf de eerste dag dat uw menstruatie uitblijft. Mocht de test toch een negatief resultaat aangeven, is het verstandig om een paar dagen later nog een test te doen. Het kan zijn dat de HCG waarde in uw urine nog te laag is om een zwangerschap aan te geven.