Zuurkool is super gezond, het bevat veel vitamine C, B en ijzer. Het bevat geen vet en het wordt gemaakt van witte kool.
Zelf zuurkool maken?
Dit heb je nodig:
- Zuurkoolvat
- Een stamper
- Linnen doek (schoon)
- Een steen om de kool onder het pekelwater te houden
- Witte kool
- ± 10 gram zout per kg kool
- Jeneverbessen
- Daarnaast kun je naar smaak allerlei andere kruiden toe voegen, bijvoorbeeld peperkorrels, karwij of dille, maar dat is een persoonlijke keuze.
- Sommige mensen voegen karnemelk toe, deze bevat namelijk melkzuurbacteriën, wat het zuur proces snel op gang brengt
- Ook kun je 1 dl droge witte wijn per kg kool toevoegen.
Zo kun je zuurkool maken:
het zuurkoolvat
Schrob de zuurkoolpot goed schoon met water en soda en laat deze op de kop drogen. Haal de buitenste bladeren van de kool en bedek hiermee de bodem van het vat.
de kool behandelen
Verwijder daarna de harde kern uit de witte kool en snij de rest van de kool in dunnen reepjes. Doe vervolgens een beetje kool reepjes in het vat en stamp deze goed aan met de stamper. Door het stampen wordt de kool gekneusd en wordt er zoveel mogelijk lucht uit geperst. Als er voldoende is gestampt doe je er een dessertlepel zout , wat jeneverbessen en eventueel kruiden naar smaak over strooien.
Vervolgens doet je weer een beetje kool reepjes op de al aangestampte kool in het vat. Deze nieuwe lading kool reepjes weer aanstampen. Daarna weer zout, jeneverbessen en kruiden toevoegen. Dit herhalen tot de kool reepjes op zijn of het vat vol is. Doe vervolgens na keuze de karnemelk erbij om het gist proces op gang te brengen. Wil je dit niet ? Dek dan de kool af met een schone linnen doek.
de laatste handelingen
Verzwaar daarna de kool met een steen of iets anders dat de kool onder het vocht brengt, als het voorwerp maar niet van metaal is. Zet vervolgens het vat een paar dagen weg bij kamertemperatuur, zodat het gisting proces goed op gang komt. Het zuurkoolvat kan naar een paar dagen koel en donker worden weg gezet, bijvoorbeeld in de kelder(kast). Laat het vat daarna 14 dagen met rust en haal daarna de schimmel van het pekelwater en de linnen doek.
het gistproces
Het is normaal dat de zuurkool gaat stinken en dat er schimmel op het vocht komt te staan. Daarna iedere week, geduurende 6 weken de schimmel van het vocht en de doek af halen en de pot weer goed dicht maken. Daarna kan de zuurkool geproeft en gegeten worden. De zuurkool moet licht zurig smaken. Je kan telkens als je zuurkool wilt eten een portie uit de pot pakken. Vergeet niet de pot daarna weer goed (luchtdicht) af te sluiten.
Zo blijft de zuurkool lang houdbaar, zeker een half jaar . De smaak wordt na verloop van tijd wel sterker. Als je niet van sterk proevende zuurkool houdt, kun je deze voor het verwerken even onder de kraan afspoelen. Ook kun je de zuurkool invriezen als deze op smaak is, knijp dan wel zoveel mogelijk vocht eruit. Door de zuurkool in te vriezen voorkom je dat de smaak “te” sterk wordt.
Succes
Daarna kun je, je met je eigen gemaakte zuurkool deze ovenschotel maken.
Wat heb je nodig voor 3-4 personen?
- 500 gram aardappelen of een kant en klaar pakje aardappelpuree
- 1 pakje zuurkool
- 300 gram gehakt
- 2 grote uien of 3 kleine uien
- 1 blikje ananas
- 1 pakje geraspte kaas
- Olijfolie
- Margarine
- paneermeel
- Peper
- Zout
- ovenschaal
Zuurkoolschotel uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Kruid de gehakt met peper en zout. Maak de uien schoon en snij deze in mooie uiringen. Maak het blik met de ananas open en laat de ananasblokjes in een zeef uitlekken. De siroop kan op gevangen worden om ergens anders voor gebruikt te worden. In dit recept heb je het niet nodig. Kook de aardappels, met een beetje zout zoals u gewend bent, gaar.
Doe ondertussen de olijfolie in de hapjespan en bak hierin de gehakt rul. Voeg dan de uienringen toe en bak deze even mee. Vervolgens de ananasblokjes aan het gehaktmengsel toe voegen en roer het geheel nog even door. Zet daarna het vuur uit en kijk of de aardappels gaar zijn.
Maak vervolgens van de aardappelen een puree. Vet de ovenschaal even in en doe het gehaktmengsel erin. Neem vervolgens de zuurkool en knijp deze een beetje uit, maar niet al te droog. Als je normaal de zuurkool afspoelt, doe je dat nu natuurlijk ook. Verdeel vervolgens de zuurkool over het gehakt mengsel. Schep de aardappel puree er boven op en strooi de kaas erover. Maak de ovenschotel af door er paneermeel overheen te strooien en een paar blokjes margarine bovenop te leggen.
Zet vervolgens de ovenschotel een half uurtje in het midden van de voorverwarmde oven.