Nu het balseizoen in Wenen weer volop aan de gang is, willen veel mensen die er nog nooit heen zijn geweest misschien dit jaar eens gaan. Maar wacht! Voor je gaat is het misschien verstandig iets over de etiquette van dit formele evenement te weten te komen. Als je de juiste gedragsvormen kent, hoef je je daar niet te generen en misplaatst te voelen.

Als je erbij wilt zijn, moet je kunnen dansen. Maar maak je geen zorgen, als je niet kunt dansen kun je gratis danslessen krijgen. Normaal gesproken worden zes gratis danslessen aangeboden voordat het bal plaatsvindt, inclusief een sessie op de middag voor het bal zelf. Er worden dansen onderwezen als de Weense Wals, de Grand March, de Fledermaus Quadrille, de polka en de galopade.

Iedereen die wil leren dansen en zelfs degenen die het bal niet halen, kunnen deze sessie bijwonen. Geen probleem als je twee linkervoeten hebt, want de baldansen zijn gemakkelijk te leren. Bovendien heb je geen partner nodig, omdat de danspartners tijdens de danslessen rouleren.

Tijdens het bal zelf is de etiquette dat de mannen de vrouwen zonder begeleider ten dans vragen. Stellen worden ook aangemoedigd met anderen te dansen.

Wat de vrouwen betreft: onthoud dat als een mans je ten dans vraagt, dat niet hoeft te betekenen dat hij al verliefd op je is of in je geïnteresseerd is.

Als een stel danst is het niet gepast als een andere man ertussen komt en de dame ten dans vraagt. De etiquette vereist dat hij het stel uit laat dansen en dan pas de dame ten dans vraagt.

Vrouwen mogen ook weigeren als een man hen ten dans vraagt, maar alleen als ze moe is of de dans al aan een andere man heeft toegezegd. Ze kan de heer beloven later alsnog met hem te dansen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in