Sail Amsterdam is er niet alleen voor botenliefhebbers, maar eigenlijk voor iedereen die graag getuige is van een uniek evenement.

Sail Amsterdam is een maritiem evenement dat iedere 5 jaar plaatsvindt. Het evenement werd voor het eerst gehouden in 1975 vanwege de viering van het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Dit in navolging van de Eerste Nederlandse Tentoonstelling op Scheepvaartgebied die in 1913 voor het eerst gehouden werd. Hiervoor werden schepen uit de hele wereld uitgenodigd.

In 1980 werd besloten om weer een Sail Amsterdam te organiseren. Vanwege het succes wordt het evenement om de 5 jaar herhaald.

In 2015 zal van 19 t/m 23 augustus de 9e editie plaatsvinden. Er wordt een record aantal schepen verwacht en veel grote zeilschepen zullen voor het eerst te zien zijn. Zo zal de Young Endeavor uit Australie te zien zijn. Een replica van het schip Nao Victoria, dat als eerste zeilschip tussen 1519 en 1522 een succesvolle reis rond de wereld maakte, komt uit Spanje. Tevens zal de Belem, een Frans zeilschip naar Amsterdam komen.

De grote zeilschepen zullen omringd worden door vele replicas en kleinere schepen. Duizenden kleinere jachten en boten met enthousiaste toeschouwers zullen ook aanwezig zijn, Ze zullen allemaal op het IJ te zien zijn. Dit is vlakbij het Centraal Station hetgeen de bereikbaarheid ten goede komt. De boten zullen het IJ bereiken middels een feestelijke Sail-In parade en daarna in de haven van Amsterdam verblijven.

Sail is een uniek evenement, maar niet alleen liefhebbers van boten kunnen hier hun hart ophalen. Zo zullen er concerten georganiseerd worden. Klassieke muziek zal gespeeld worden op de klassieke schepen, maar er worden ook pop- en jazzconcerten georganiseerd. Er worden wedstrijden voor kinderen gehouden en de Nederlandse marine zal demonstraties geven. De vuurwerkshows in de avond maken het geheel af. Al met al zal het weer een fantastische ervaring worden.

Vanaf juni zal het programma van Sail Amsterdam bekend zijn. Aangezien je niet alles zult kunnen zien, zul je een keuze moeten maken. Je kunt schepen bezoeken onder begeleiding van een gids, de Sail-In parade vanaf een toeristisch schip bekijken of de parade van de bemanningen door de stad gaan bekijken.

Sail Amsterdam is een gratis evenement. Vanaf diverse plaatsen in de stad kun je de schepen bekijken. De concerten zijn eveneens gratis, net als de entrée op de schepen. Mocht je besluiten om plaats te nemen op een van de toeristische schepen, dan moet je wel entrée betalen. Er zijn verschillende mogelijkheden, je kunt een stukje meevaren of zelfs dineren op een boot. Een andere leuke manier, en gratis, om Sail Amsterdam vanaf het water te kunnen bekijken, is vanaf de pont. Er zijn meerdere ponten die vanaf het Centraal Station naar Amsterdam noord of Zeeburg varen (en weer terug natuurlijk). De ponten varen erg vaak af, dus er is nooit een lange wachttijd en het biedt je de kans om vanaf het IJ de boten te bekijken.

De makkelijkste manier om Sail Amsterdam te bereiken, is per trein, aangezien het Centraal Station tegenover het IJ ligt. Met de auto is het evenement niet bereikbaar, aangezien de hele omgeving rondom Sail Amsterdam autovrij is tussen 9 uur ‘s morgens en 1 uur ‘s nachts. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in