Gezellig met mijn vriendin de kerstvakantie doorgebracht in het altijd mooie Polen, en om precies te zijn in de stad Bytom aan de zuid-west kant van Polen, waar de mensen nog steeds diep onder de grond gaan om hun steenkolen naar boven te halen om met kerst een behaaglijke warmte in huis te hebben.

Eindelijk is het dan zover, de auto volgepakt, het konijn bij vrienden ondergebracht, op kerstvakantie in Polen met mijn vriendin waar ik nu 6 jaar mee ga op visite bij mijn schoonfamilie. De rit ernaar toe gedurende 11uur is enorm lang en best saai want we rijden s’nachts dwars door Duitsland heen om vervolgens s’morgens om een uur of half negen in Bytom aan te komen. De ouders van mijn vriendin waren telefonisch al gewaarschuwd dus de aankomst was erg uitbundig. De auto uitgepakt, geinstalleert op de kamer en op voor een groot ontbijt. Eten is in Polen de grootste hobby, er is altijd enorm veel, en er blijft altijd over. Vervolgens douchen en dan lekker uitslapen op de speciaal aangekochte slaapbank om de volgende dag fris te beginnen met de aankoop van de boodschappen voor de aanstaande feestdagen. Moeders was al vooruit gegaan naar de supermarkt (Tesko) zodat wij,ik mijn vriendin en haar broertje haar na zouden gaan en helpen. Kom ik daar in een gigantische supermarkt met alles wat je maar wilt. Als we moeders vinden douwt zij zich al suf met een volle kar. Vol verbazing blijf ik staan bij een grote bak water dat er aan alle kanten uitspat, ik kijken vol met levende karpers die ze verkopen aan nagenoeg alle Polen, want dat is de grote kersttraditie hier een echte karper op de tafel op 24 december heilige nacht. Ze worden er speciaal voor gekweekt zodat echt iedereen er een op tafel heeft. Het visje smaakt afschuwelijk dus hadden ze gelukkig speciaal voor mij ook een berg pangafilet gekocht, want vis eten op deze dag moet volgens het katholieke geloof en dat word nageleeft. Na de maaltijd met nog meer raar echt volgens Poolse traditie bereid eten zoals pierogi, barscht rood, en raar eetbaar papier is het tijd voor de cadeautjes vanonder de kerstboom, een iphone hier, een iphone daar en ik had een prachtig scheer, en trim apparaat, met een paar anti slip sokken. geweldig, het was een heel erg gezellige en leuke avond en toen moest kerst nog beginnen, wel wetende dat dit in Polen de belangrijkste dag is van de kersttraditie. op de dagen tussen kerst en oud en nieuw hebben we ook erg veel leuke dingen gedaan, Bytom mag dan wel een mijnwerkersdorp zijn dat grauw en grijs aandoet, het is er wel erg gezellig en we hebben ons opperbest vermaakt, het rare is wel dat je in de hele stad geen enkel cafe vind waar je gewoon aan de bar een biertje kunt drinken, en dat in een land waar de wodka rijkelijker vloeit dan het water bij ons. Ik spreek inmiddels nagenoeg vloeiend Pools, mijn vriendin is nu 5maanden zwanger en ik hou heel erg veel van haar dus Bytom ik kom zeker nog eens terug.

Op een eerdere vakantie in Polen ook bij haar ouders in de zomer zijn wij in auschwitz geweest, wat ook een erg bijzondere ervaring was, over deze belevenis vertel ik jullie de volgende keer in mijn verhalen aan jullie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in