Oktoberfest is een festival in München, Duitsland. Het festival duurt zestien dagen en loopt van eind september tot begin oktober. Het Oktoberfest is een van de bekendste evenement in Duitsland en trekt vele bezoekers wereldwijd. Het eerste Oktoberfeest dateert uit 1810 waar op achttien oktober een feest werd gehouden als viering van het huwelijk tussen kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. 

Tegenwoordig is het Oktoberfest meer een feest waar mensen komen om van het Beierse bier te genieten in een van de immens grote biertuinen (Biergarten). Deze biertuinen zijn gevestigd in veertien grote tenten waarvan de grootste een capaciteit heeft van maarliefst 10.000 personen.

Alles draait om bier!

Een positieve gedachte voor de liefhebbers van het goudgele genot dat bier heet. Ondanks alle andere attracties (onder andere een kermis), draait het feest voornamelijk om het bier dat rijkelijk geschonken wordt. Het bier wordt traditioneel alleen geschonken per liter in een zogenaamde Maß (Een bierpul van een liter). Het bier wordt geschonken tussen 10.00 en 22.30 op doordeweekse dagen en op feestdagen en in het weekend tussen 09.00 en 22.30. Naar eigen zeggen heeft ‘’Bavaria’’ (Latijns voor Beieren) het beste bier ter wereld. Dit komt doordat het bier daar al sinds 1516 onder strenge regels bier wordt gebrouwen. Alleen water, hop en gerst mag gebruikt worden om bier te brouwen in Beieren. De prijs van een liter bier in de tenten tijdens Oktoberfest ligt tussen de € 8 en € 9. De meeste bedrijven geven munten uit waarmee het bier in de verschillende tenten te koop is.

De verschillende biertenten

Er zijn veertien verschillende grote tenten te vinden tijdens het Oktoberfest in München. Twee daarvan worden hieronder toegelicht. De namen van een aantal van de andere biertenten zijn; Bräurosl, Schützen, Augustiner Festhalle, Käfer’s, Ochsenbraterei, Hacker en Weinzelt

Löwenbräu

Deze tent is de ontmoetingsplek voor de fans van TSV 1860 Munich (een voetbal team uit Munchen). Een geweldige plek als je op zoek bent naar een ietwat bijzondere gastvrijheid in een fantastische omgeving.

Armbrustschützen

Deze tent is vooral bekend van de kruisboogwedstrijden die in deze tent plaats vinden welke bekend staan als een van de hoogtepunten van het Oktoberfest. De heerlijke tradionele Beierse gerechten zullen er voor zorgen dat je hongergevoel snel voorbij is.

Rookverbod

De strenge regels omtrent roken in de EU gelden ook in Beieren. Voor de biertenten tijdens Oktoberfest wordt echter een uitzondering gemaakt en is roken gewoon toegestaan. Dit heeft veelal te maken met de moeite die het kost om een rookverbod bij een evenement van deze grootte staande te houden. Wel zijn ze momenteel bezig met het creëren van rookvrije ruimtes of roken pas toe te staan op een later tijdstip.

Verblijf

Het verblijf in München kan best duur worden aangezien de meeste hotels ten tijde van het Oktoberfest volgeboekt zijn en zeer hoge prijzen vragen (Dit is zelfs bij de meeste jeugdherbergen/hostels het geval). Het advies is dan ook om vroeg te boeken zodat je zeker bent van een accommodatie zonder daar te veel voor te betalen. Ook vanuit Nederland zijn er arrangementen te boeken die voorzien zijn van accommodatie en vervoer tegen een redelijke prijs.

Op naar München!


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in