Als ouder wordt u dagelijks geconfronteerd met honderden vragen die uw kind(eren) stellen. Sommige vragen kunnen kort, feitelijk en informatief beantwoord worden, soms met een eenvoudig 'ja' of 'nee'. Elke ouder krijgt op een gegeven moment vragen die zeer moeilijk te beantwoorden zijn, hetzij doordat het onderwerp erg complex is of doordat het emotioneel geladen is. Eenieder heeft zijn/haar eigen stijl in het beantwoorden van vragen en het geven van informatie, maar hoe beantwoord je echt moeilijke vragen?
Naarmate kinderen ouder worden leren ze meer over de wereld waarin ze opgroeien. Er gebeuren dagelijks ontzettend veel dingen om hen heen die kinderen niet kunnen begrijpen. Vanaf het moment dat kinderen kunnen praten zullen ze dus beginnen met vragen stellen om deze mysteries voor zichzelf op te lossen.
Neem het serieus
Het is van groot belang dat de vragen die kinderen stellen serieus genomen worden. Als u als ouder vragen van uw kind(eren) serieus en met aandacht beantwoordt, stimuleert dat het vertrouwen dat uw kind in u heeft. Het vergroot ook het zelfvertrouwen van uw kind aangezien hij/zij meer begrijpt en voelt dat hij/zij belangrijk is en gewaardeerd wordt.
Geef met aandacht antwoord
Er zijn een heleboel moeilijke, emotionele, spirituele, beladen onderwerpen waar uw kind(eren) vragen over zullen gaan stellen. Een ouder moet bereid zijn om elke vraag die een kind stelt te beantwoorden. De vragen over de
* dood,
* geboorte,
* seks,
* echtscheiding,
* handicaps en
* god
krijgen we allemaal op een dag om te beantwoorden.
Vragen kunnen op zeer ongelegen momenten gesteld worden. Het is dan belangrijk dat het kind wordt uitgelegd waarom dit moment niet goed is om een goed antwoord te geven. Leg aan uw kind(eren) uit dat er niet genoeg tijd zal zijn, omdat uw antwoord tot nog meer vragen zal leiden. Vertel uw kind(eren) dat het daarom belangrijk is om meer tijd en aandacht te hebben. U kunt uw kind(eren) beloven er op een ander, beter moment op terug te komen. Dit geeft u tevens tijd om rustig na te denken over welke woorden u kunt gebruiken en hoe u het gesprek het beste kunt sturen. Kom zelf op de vraag terug. Dit geeft uw kind een goed gevoel van eigenwaarde en benadrukt dat uw kind met alle vragen en kwesties bij u terecht kan.
Beantwoord wat uw kind vraagt
Bedenk dat u niet op elk onderwerp heel diep in hoeft te gaan. Luister goed naar wat uw kind precies vraagt. In veel gevallen is het genoeg om echt alleen op de vraag die uw kind stelt, te antwoorden. U als ouder kunt het beste inschatten welke feiten en hoeveel informatie uw kind kan verwerken. Het is beter beperkte informatie en feiten te geven dan dat u zich er met een leugen of halve waarheden vanaf probeert te maken. Kinderen voelen dit meestal feilloos aan…
Kinderen kunnen niet lang hun aandacht vasthouden. Als u om de brij heen draait of dieper op de vraag ingaat dan uw kind kan verwerken haken ze snel af. U zult merken dat kinderen bepaalde vragen meerdere keren herhalen. Het is voor kinderen belangrijk om te testen of de nieuwe feiten die ze geleerd hebben echt kloppen. Het is dus belangrijk dat u bereid bent om de vragen ook bij de zoveelste keer met begrip en aandacht te beantwoorden. Luister echter goed naar hoe uw kind de vraag formuleert. Het kan zijn dat de vraag hetzelfde klinkt als de vorige, maar dat uw kind om meer informatie vraagt die voortbouwt op wat hij/zij al weet.
Natuurlijk is het niet zo dat elke vraag van uw kind een antwoord behoeft. Sommige vragen kunnen werkelijk met een kort 'ja', 'nee' of 'omdat' worden afgedaan. Maar die vragen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het algemene begrip van uw kind verdienen uw aandacht. Het is van groot belang voor uw kind(eren) en voor uw relatie met uw kind(eren) dat u hen begeleidt door de moeilijke onderwerpen begrijpelijk te maken.