Als je kind zijn driewieler, loopfiets of zijwieltjes ontgroeid is, begint het echte werk. Er moet een kinderfiets komen en je had er geen idee van, maar wat een keus heb je daarin. Overweldigend! Maar waar moet je echt op letten bij de aanschaf van een kinderfiets?

Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk voorop bij de keuze van een kinderfiets. Er zijn veel verschillende maten te koop en dat is niet voor niets. Let er bij aanschaf goed op dat de fiets niet te groot is. Het kind moet, als het zadel op zijn laagste stand gezet wordt, goed met zijn voeten bij de trappers kunnen en met zijn voeten bij de grond. Vooral bij jongensfietsen is dat heel erg belangrijk, omdat bij hun de stang in de weg zit als ze snel van de fiets moeten stappen.

Grootte van een kinderfiets

Maar kan je kind goed bij de trappers en ook wel bij de grond, kijk dan toch goed of de fiets niet te zwaar is voor het kind. Bij een plotselinge stop moet het kind wel bij machte zijn om de fiets overeind te houden en er niet door in elkaar te zakken. Koop dus geen fiets waar je kind nog in moet groeien, maar kies een fiets die veilig is.

Het modebeeld

Het uiterlijk van de fiets wordt bepaald door de mode. De grote fietsenmerken zoals Batavus, Giant, Puch, Sparta en Loekie volgens nauwgezet de trends en bieden de prachtigste fietsen aan. Voor meiden zijn er fietsen in suikerzoet roze of pittig paars en de mode voor de jongens laat vooral zwart, rood en oranje zien. De prijzen van de fietsen varieren van 100 tot zo'n 300 euro.

Terugtraprem of handrem?

De meeste kinderfietsen hebben een combinatie van een terugtraprem en een handrem. Bij de keuze van de fiets is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de handen van kinderen nog niet zo krachtig zijn en het is dus niet aan te bevelen om een fiets te kiezen die alleen maar een handrem heeft. Een terugtraprem is onontbeerlijk, een handrem is optioneel.

Leer je kind fietsen

Het gebruik van een helm is zeker in de eerste jaren dat een kind op straat fietst zinnig. Nog zinniger is het om samen op de fiets naar school te gaan. Met het kind naast je (eerst op de stoep en daarna zelf op straat) leert het rekening te houden met het overige verkeer en de verkeersregels kennen. De wereld op een kinderfiets is een heel andere dan die kinderen lopend leren kennen. Bovendien train je zo de beenspieren van het kind en dat is belangrijk om behendig te worden op de fiets. Hoe sterker het kind wordt, hoe beter hij of zij zich zal weten te redden uit lastige situaties.

Licht in de duisternis

De fiets moet natuurlijk voorzien zijn van licht aan de voor- en achterkant. Op iedere nieuwe fiets van een merk als Batavus of zelfs de Hema zit dat standaard. Maar koop je een kinderfiets tweedehands, let daar dan ook goed op. En vervang de batterijen op tijd, zodat je kind niet ineens in het donker zonder licht naar huis toe moet.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in