Je bent een tiener (of bijna) en je ziet niet zo goed, en daar moet iets aan gedaan worden. Maar je gruwt van het idee om een bril te moeten dragen. Je zou graag contactlenzen willen, maar je ouders vinden dat geen goed idee. Hoe kan je hen van het tegendeel overtuigen?

Zorg er allereerst voor dat je praktische redenen hebt om contactlenzen te willen. Groepsdruk mag geen overheersende factor zijn in je beslissing. Het argument ‘maar al mijn vrienden dragen ze’ zal in dit geval niet de doorslag geven. Zeker, contactlenzen zijn ‘cool’, je ziet er aantrekkelijker mee uit, en ze zullen je geen ‘brillenjood’ noemen, maar belangrijker is dat je er gemakkelijker mee aan sport en andere activiteiten kan meedoen, ze je een beter zelfbeeld geven en meer zelfvertrouwen in je omgang met anderen. Contactlenzen lossen ook het probleem op van de belemmering van de perifere visie die wordt veroorzaakt door de brilranden, en het is ook minder onhandig als je een sport- of veiligheidsbril moet opzetten. Dankzij verbeteringen in de technologie en de fabricage zijn lenzen gemakkelijker en comfortabeler geworden.

De voornaamste zorg van ouders is dat hun kinderen misschien te jong zijn voor contactlenzen. Jarenlang was het heersende idee dat kinderen vanwege de constante veranderingen in hun ogen tijdens de groei pas contactlenzen konden dragen als ze volwassen waren. Dit idee is ontzenuwd  in recente onderzoeken die zijn uitgevoerd bij kinderen jonger dan zeventien jaar, tot acht jaar aan toe, die met succes lenzen aangemeten hebben gekregen. Zo wordt ‘te jong’ nu niet zozeer een kwestie van leeftijd als wel van verantwoordelijkheid.

Wat dat betreft heb je te maken met het idee dat jonge mensen zich nogal onverantwoordelijk kunnen gedragen, vooral in gevallen waar consequent gedrag en permanente toewijding noodzakelijk zijn. Feit is dat mensen op verschillende leeftijden in staat zijn verantwoordelijkheid te dragen, en het is in jouw voordeel als je in het verleden al blijk hebt gegeven van volwassen gedrag. Je moet goed onthouden dat lenzen medische hulpmiddelen zijn, dus je moet erop voorbereid zijn dat je vaker naar de ogendokter moet. Naast het passen en de instructies hoe je je lenzen in en uit moet doen komen er ook afspraken om eventuele veranderingen in je recept bij te houden en mogelijke problemen met je ogen voor te zijn. De instructies van je dokter moet je uiteraard trouw opvolgen. Afhankelijk van het soort lens dat je draagt, zijn er zorg- en schoonmaakvoorschriften die je strikt moet opvolgen. Als je bewijst dat je deze aanpassingen echt aankunt, zal het veel gemakkelijker zijn om contactlenzen te krijgen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in