De meeste vrouwen in ons land zijn er intussen wel van doordrongen: borstvoeding is het beste dat je je kindje kunt geven. Als je zwanger bent en van plan bent voor de eerste keer borstvoeding te gaan geven, kun je het gevoel krijgen dat er heel veel dingen zijn waar je aan moet denken. Maar dat valt mee. Hier zijn 6 gouden tips voor een ontspannen borstvoedingstijd.

Ten eerste: je bent ervoor gemaakt

Als je zwanger bent, zal het je niet ontgaan zijn: je borsten maken nogal een verandering door! Je tepels zijn ontzettend gevoelig (geweest), de aderen op je borsten zijn veel beter zichtbaar maar de meest opvallende verandering is wel de toename van borstweefsel (en dus je cupmaat). Als het kindje geboren wordt, zitten je borsten nog niet vol met melk, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Het maagje van de baby is zo klein, hij of zij zou geen raad weten met een flinke melkproduktie. Jullie zijn wat dat betreft op elkaar afgestemd. En als alles normaal verloopt, blijft dat ook zo.

Ten tweede: doe het zelf

Nog steeds hoor je dat andere mensen (de kraamhulp of de verpleging in het ziekenhuis) de baby aanleggen. Probeer dat te allen tijde te voorkomen. Natuurlijk mag je geholpen worden, maar je kunt het zelf! Het is jouw kind, het is jouw lijf, laat je niet aanpraten dat je iemand anders nodig hebt om je kindje aan te leggen.

Ten derde: kijk naar je kind

Veel moeders die voor de eerste keer borstvoeding geven zijn zenuwachtig of het kindje wel voldoende binnenkrijgt. Om er zeker van te zijn dat je op de goede weg bent, kijk je naar je kindje, naar de luiers en naar de groei. Is je kindje tevreden (huilt het niet heel veel en slaapt het goed), zijn de luiers nat (moeilijk te zeggen met de nieuwe generatie luiers, maar bij iedere voeding moet er wel wat plas in de luier zitten) en groeit je kindje (volgens zijn eigen curve), dan mag je ontspannen: het gaat goed. En hoe meer de moeder ontspant, hoe beter de borstvoeding verloopt (zeker wat de productie betreft).

Ten vierde: kijk naar jezelf

Je tepels zijn niet gewend een centimeter of 5 opgerekt te worden om achterin de keel van een baby te belanden, dat is waar. En dat dat een bijzonder gevoel is, dat is ook waar. De toeschietreflex is een gevoel dat een nieuwe moeder ook nog nooit ervaren heeft en hoewel het niet te vergelijken is met echte pijn, kan het wel een heftig gevoel zijn. Maar dat gezegd hebbende: borstvoeding mag niet echt pijn doen! Als je met kromme tenen zit als je je kindje aanlegt, of de toeschietreflex niet eens kan voelen door de pijn heen, als het zweet je uitbreekt als je moet gaan voeden, dan is er iets aan de hand, dat is niet normaal. Het kan spruw zijn (dat geeft pijn bij je kindje en op je tepels), je kindje kan verkeerd drinken, je kan kloven hebben, maar blijf er niet meer doortobben…

Ten vijfde: zoek hulp

Als je pijn hebt bij de borstvoeding, als je kindje niet tevreden is, als hij veel huilt, onrustig is, blijf dan niet doortobben, maar trek aan de bel. Dat kan bij het consultatiebureau, maar als je het gevoel hebt daar onvoldoende gehoord te worden, dan kun je ook altijd langs je huisarts gaan. Of schakel de hulp in van een lactatiedeskundige. Die komen vaak bij je langs om te kijken wat er precies speelt. Natuurlijk kunnen vriendinnen je ook heel erg helpen, maar hierbij geldt ook: laat je niet gek maken!

Ten zesde: alle regels zijn benaderingen

Moet je je kindje een of twee borsten aanbieden? Hoelang en hoe vaak moet je kindje drinken? Mag je op verzoek voeden of moet het op een schema? Mag je een fopspeentje aanbieden of juist helemaal niet? De moed zou je in de schoenen zakken als je alle regeltjes over borstvoeding ter harte zou nemen. De belangrijkste regel is: jij en jouw kind zijn uniek en alle regels moeten voor jullie nog uitgevonden worden. Lees de boeken over borstvoeding en de ervaringen van andere vrouwen, ga proberen of het voor jullie werkt en probeer je eigen ritme en je eigen systeem te ontdekken. Houd je van stipt, voedt dan op een schema. Heb je een hongerig kindje, laat je dan lekker door zijn schema leiden. Een snelle drinker is na 6 minuten misschien al klaar, een niet zo hongerig kindje doet er misschien wel 20 minuten over. Alles kan en als je daarvoor openstaat, wordt de borstvoedingsperiode een stuk makkelijk en gezelliger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in