Wanneer een baby geboren wordt is hij volledig afhankelijk van de mensen die voor hem zorgen. Praten kan hij nog niet, om iets duidelijk te maken huilt hij. Een gemiddelde baby huilt ongeveer twee uur per dag, maar waarom huilt je baby nou eigenlijk?
De reden van huilen
Huilen is de enige manier waarop een baby kan vertellen dat er iets aan de hand is. Een baby huilt bijvoorbeeld als hij honger heeft, moe is of het koud heeft. Hieronder de meest voorkomende redenen wanneer je baby huilt.
Een volle luier
Doordat je baby een plasje heeft gedaan of heeft gepoept kan hij gaan huilen. Dit komt doordat een volle luier irriteert aan de huid of omdat je baby niet lekker ligt met een volle luier.
Er zit een boertje dwars
Hierdoor kan je baby zich even onaangenaam voelen. Wanneer je baby het boertje heeft gelaten is het vervelende gevoel weg.
Hij voelt zich alleen
Ook een baby, hoe klein ook, kan zich alleen voelen. Op zich niet zo raar, hij heeft immers 9 maanden lang in de warme buik van mama gelegen. Door contact te maken met je baby gaat het gevoel van eenzaamheid vaak snel over.
Hij verveelt zich
Door te praten tegen je baby, met hem te dansen of gewoon lekker te knuffelen is je baby al snel tevreden.
Hij heeft het warm of koud
Dit merk je door in het nekje van je baby te voelen. Voelt het klam aan? Dan heeft hij het te warm en trek je wat kleertjes uit. Voelt het nekje koud, dan trek je hem een extra truitje aan.
Hij heeft honger
Wanneer het tijd is voor de volgende voeding begint een baby vaak te huilen. Ook kan het voorkomen dat het nog geen tijd is voor de volgende voeding, maar hij wel honger heeft. Dit komt vooral voor bij jonge baby's die nog geen vast dagritme hebben.
Hij is onrustig na een drukke dag
Je baby krijgt elke dag te maken met nieuwe indrukken en prikkels. Na een dag met veel prikkels kan het zijn dat je baby meer huilt. Zo verwerkt hij wat er die dag is gebeurt.
Hij heeft darmkrampjes
De meeste baby's hebben hier last van. Een lichte massage op het onderbuikje kan helpen de krampjes te verminderen.
Hij heeft last van een sprongetje in de mentale ontwikkeling
Het woord zegt het al, je baby maakt een sprongetje in zijn ontwikkeling. Tijdens een sprongetje zijn de meeste baby's vaak wat hangerig, jengelig en huilerig. Meestal duurt een sprongetje een aantal dagen en kan hij daarna iets nieuws, bijvoorbeeld omrollen of voorwerpen vasthouden.
Sommige baby's huilen voordat ze in slaap vallen. Dit is een manier om de dag te verwerken. Meestal duurt het huilen maximaal tien minuten en ligt je baby daarna heerlijk te slapen.
Veel baby's krijgen tussen hun 3e en 12e week last van een huiluurtje. Bij een huiluurtje huilt je baby elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip, vaak 's avonds. Dit komt omdat je baby aan het eind van de dag de drang heeft om alle spanningen en prikkelingen van die dag van zich af te schudden. Dit doet hij door te huilen. Je baby heeft je op dit moment juist nodig, ook al is hij ontroostbaar. Meestal is het huiluurtje na één of twee uur over.
Vroeger dacht men dat het goed was voor een baby om hem flink te laten huilen. Dit zou goed zijn voor de longetjes. Ook zou een baby verwend worden als hij te snel zou worden getroost.
Inmiddels hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat hier niets van waar is. Een jonge baby kan nog niet verwend worden door hem te troosten. Integendeel; het is juist goed om een baby te troosten. Hierdoor leert een baby dat hij gehoord wordt en leert hij mensen te vertrouwen.
De manier waarop je baby getroost wil worden moet je leren door te ontdekken. Wat voor de ene baby werkt, kan voor de andere baby juist averechts werken. Praten tegen een baby is altijd goed. Een baby herkent je stem en dit geeft een vertrouwd gevoel. Verder kan het helpen om te zingen, neuriën, knuffelen of om te wiegen. Ook een baby dicht tegen je aan dragen biedt vaak troost. Hierdoor kan je baby jou hartslag horen en hij ruikt jouw geur.
Het huilen herkennen
Het herkennen van het huilen is iets wat je in de loop van de tijd leert. Hoe beter je je baby leert kennen, hoe makkelijker het wordt om erachter te komen waarom je baby huilt. Huilen van de honger klinkt bijvoorbeeld anders dan huilen van de schrik. Als een baby moe is begint hij vaak zachtjes en zeurderig te huilen. Dit wordt ook wel jengelen genoemd. Heeft een baby pijn, dan maakt je baby een harder geluid, met harde kreten. Hoe langer je een kind laat huilen, hoe lastiger het is om de oorspronkelijke oorzaak van het huilen te achterhalen. Begon het huilen bij honger en wordt hij niet geholpen, dan is de kans groot dat er inmiddels ook vermoeidheid (van het huilen) en frustratie meespeelt. Probeer je baby nooit te lang te laten huilen, troost hem voordat hij echt overstuur raakt.
Verschillende geluiden
Uit onderzoek is gebleken dat baby's tijdens het huilen verschillende geluiden maken waardoor je kunt herkennen wat er aan de hand is.
De geluidjes die een baby maakt tijdens huilen betekenen ongeveer zoiets als:
- NEH: ik heb honger. Een baby maakt dit geluid door bij de N zijn tong tegen zijn gehemelte te duwen. Dit komt door zijn zuigreflex.
- HEH: ik heb het warm/koud, ik heb een vieze luier. Het huilen klinkt alsof hij de H wat hijgerig uitspreekt.
- EAIRH: ik heb pijn in de onderbuik (krampjes). Dit geluid komt vanuit de onderbuik, het klinkt alsof de baby hard moet poepen.
- OHW: ik ben slaperig/moe. Je baby heeft zijn mondje ovaal opengetrokken tijdens het huilen, net als bij een gaapje.
- EH: er zit een boertje dwars. De baby spant zijn borstspieren aan omdat daar iets dwars zit.
www.allesoverkinderen.nl