Het is geen geheim dat de prijzen de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. De gevolgen van inflatie hebben een groot effect op je portemonnee. Vooral nu we bezig zijn met de overgang naar het najaar maken we onze kledingkasten weer helemaal herfst- en winterproof. Dit betekent dikke truien en warme jassen: alles om je te beschermen tegen de koudere dagen.
 
Toe aan nieuwe kleding maar heb je geen budget? Er zijn tal tactieken om te besparen die je zullen helpen een geweldig gevoel voor stijl te behouden zonder het budget te overschrijden. Immers hoeft een goed gevoel voor stijl hebben niet veel geld te kosten. En alles wat je bespaart … dat hou je weer over voor andere dingen. Hier zijn enkele tips om er goed uit te zien, je goed te voelen en verstandig uit te geven.

1. Kwaliteit boven kwantiteit

Wanneer je een item koopt is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit ervan. Je hebt misschien de neiging om veel kleding voor weinig geld te kopen, maar de kans dat zeer goedkope kleding minder lang meegaat, is groot. Je kunt beter investeren in kledingstukken die jaren meegaan. Kijk eens naar kwalitatieve merken in de sale, zoals Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Björn Borg of Calvin Klein. Dit geldt trouwens niet alleen voor je bovenkleding, maar ook voor je onderkleding. Zo scoor je bijvoorbeeld in een Calvin Klein onderbroeken sale onderkleding van een zeer goede kwaliteit. Het is namelijk minstens zo belangrijk om te investeren in een goede, comfortabele basis.

2. Word een koopjesjager

Houd de uitverkoop goed in de gaten! kijk regelmatig op de koopjeskalender en haal er je voordeel uit. Of shop in een (online) outlet, waar je items kan scoren die wat duurder of exclusiever zijn. Op Todio vind je genoeg tips om dure merkkleding te kopen voor een prikkie.

3. Koop seizoensgebonden

Koop die ene leuke winterjas in de lente en dat leuke T-shirt in de winter, dat kan enorm schelen. Of het nu winter, herfst, lente of zomer is, sommige items kun je heel het jaar door dragen. Wees creatief met dat leuke jurkje en maak er verschillende combinaties mee en draag hem elk seizoen door.

4. Ruil je kleding in op een kledingruil avond

Ken je dat euforische gevoel wanneer je een kledingstuk koopt en jij je in de zevende hemel bevindt? Of heb je een jaar later toch de items niet zo vaak gedragen dan dat je voor ogen had? Er is een oplossing: ruil het! Het ruilen van kleding is ontzettend populair. Tegenwoordig heb je niet meer een zus met goede smaak nodig om kleding te ruilen. Je kunt dat gewoon online regelen, want er bestaan steeds meer evenementen voor het kleding ruilen. Win-winsituatie, toch?

5. Stel een drie dagen termijn in

Als je iets echt graag wilt hebben, geef jezelf dan een paar dagen de tijd om het idee te laten rusten. Hierdoor geef je minder snel toe aan de impulsfactor. Als je hart nog na drie dagen een sprongetje maakt van geluk en het past in je budget, go get it. Zo niet, dan hoef je het niet meer te kopen. Je gaat verbaasd zijn hoeveel miskopen je dit kan besparen.

Sommige mensen vinden het lastig het overzicht te bewaren wanneer het om hun uitgavenpatroon op kledinggebied gaat. Anderen kijken zelfs bewust de andere kant op, ook al gaat er wel zo’n waarschuwingsstemmetje door je hoofd. Als je bang bent dat je stiekem je eigen financiële grenzen overschrijdt, is het slim je uitgaven eens allemaal op papier te zetten. Of maak een digitaal overzicht. Wedden dat geld besparen ineens een stuk gemakkelijker wordt?