Voor de een is het de normaalste zaak van de wereld om de voeten goed te verzorgen. Voor andere mensen schiet het verzorgen van de voeten er (meestal) bij in.
Toch is een goede voetverzorging niet moeilijk en kost het ook niet veel tijd. Anders wordt het natuurlijk als je problemen met je voeten hebt zoals bijvoorbeeld , likdoorns, ingegroeide teennagels, ziekmakend eelt, of kloven.
Hoe vaak moet je je voeten verzorgen?
Elke dag moeten de voeten gewassen worden met lauw water. Je kan dit doen door ze met een washandje of met een zacht borsteltje schoon te borstelen.
Bij voorkeur geen zeep gebruiken om de voeten schoon te maken. Als je toch zeep wilt gebruiken, doe dit dan niet vaker dan twee keer per week en gebruik een milde zeep.
Droog vervolgens de voeten goed af, vooral tussen de tenen en smeer ze in met een goede voetencrème.
Welke kwalen kan ik zelf behandelen?
Met een beetje eelt, zweetvoeten, voetschimmel, een droge huid of wratten, kun je zelf proberen de kwaal op te lossen. Voor overige kwalen, zoals likdoorns, ingegroeide nagels en kloven kunt u beter naar een pedicure gaan.
Eelt kan een of twee keer per week gescrubt worden met een scrub die geschikt is voor de voeten. Verder bestaan er diverse scrubblokjes en andere artikelen die geschikt zijn om je voeten eeltvrij te maken. Let op! Scrub niet te hard en te veel, dat kan de huid beschadigen, met alle gevolgen van dien. Met geel, dik of gebarsten eelt kan je beter naar de pedicure gaan, die kan het wegsnijden of machinaal verwijderen.
Heb je zweetvoeten? Was je voeten dan niet met zeep, maar gewoon elke dag met lauw water. Dep ze vervolgens zorgvuldig droog. Draag altijd katoenen sokken en leren schoenen. Wissel regelmatig van schoenen, zodat het andere paar de tijd krijgt om te drogen. Sommige mensen zetten de schoenen een nacht in de diepvries (of vrieskou buiten). Dit zal helpen om de zweetvoetengeur enigszins te reguleren. Veder bestaan er voor zweetvoeten diverse middeltjes, poeders, sprays en crèmes om de voeten mee te behandelen, echter helpen deze middeltjes niet om van de kwaal af te komen.
Ook voor voetschimmel bestaan mycosecrèmes die u bij de apotheek, drogist of pedicure kunt kopen, laat u hierbij altijd goed adviseren. Is de voetschimmel hardnekkig en helpt de crème niet, raadpleeg dan een dokter die u medicijnen tegen voetschimmel kan voorschrijven.
Voor een droge huid van de voeten geldt, gebruik geen of weinig zeep bij de dagelijkse wasbeurt. Smeer de voeten het liefst twee keer per dag, maar in ieder geval een keer, in met een speciale crème voor de droge huid, laat je hierbij adviseren door een professional.
Voor wratten zijn tincturen te koop met salicylzuur of tea tree oil, waarmee je de wrat kunt behandelen. Is de wrat hardnekkig en gaat deze niet weg, ga dan naar een pedicure of dokter, zij kunnen je verder helpen.
Hoe zit het met overige kwalen?
Een likdoorn kun je beter niet zelf behandelen, alhoewel er zelfzorgcrèmes, pleisters etc. voor te koop zijn, is het beter om de likdoorn door een pedicure weg te laten halen. Een likdoorn is namelijk naar binnen gegroeid eelt, waarvan de pit eruit gehaald moet worden. Ga hier niet zelf mee aan de slag, de kans dat je de huid beschadigd is groot en de pijn wordt dan alleen maar erger.
Ook voor ingegroeide nagels en kloven geldt, ga er niet zelf mee aan de slag, de kans op meer pijn en een infectie is namelijk groter dan dat je de kwaal geneest. Dan naar een professional dus.