Luxe horloges zijn een prachtig accessoire, maar ook een geweldige investering. Doordat high-end horloges vaak vervaardigd worden uit edelmetalen en rijkelijk versierd worden met edelstenen, kun je een horloge als een serieuze investering zien. Edelmetalen en edelstenen verliezen hun waarde niet. Integendeel, na een tijdje zul je zien dat de waarde van je horloge zelfs gestegen is, mits je het sieraad goed verzorgd.

Horloges zijn echter niet gemaakt om alleen maar in de kast te laten liggen. Ze staan geweldig bij een zakelijke outfit of vormen het perfecte accessoire om te dragen tijdens een belangrijke gelegenheid, zoals een trouwerij of galafeest. Er zijn echter zoveel horloges dat het lastig kan zijn om de juiste te kiezen. Gelukkig kan dit artikel daarbij helpen. Lees snel verder voor informatie over het kiezen van het juiste luxe horloge.

Kies het mechanisme dat bij je past

Wanneer je een horloge gaat kopen, zul je merken dat er drie verschillende soorten mechanismen zijn. Een mechanisme van een horloge wordt ook wel het uurwerk genoemd en zorgt ervoor dat het horloge blijft lopen. De drie soorten mechanismen zijn automatisch, quartz en mechanisch.

Automatische horloges

Automatische horloges hebben geen stroom nodig om op te worden geladen. De mechanismen van automatische horloges hebben namelijk een  verzwaard rotormechanisme dat wordt opgeladen door de bewegingen die de drager maakt wanneer het horloge wordt gedragen. Door deze bewegingen draait de rotor rond en laadt hiermee de drijfveer in het horloge op. Dit betekent wel dat je een automatisch horloge elke dag moet dragen, omdat de kans anders groot is dat het stopt met lopen. Sommige horloges kunnen langer zonder stroom en enkele luxe varianten hebben zelf indicatoren die aangeven hoe lang het horloge nog zal lopen.

Quartzhorloges

Dit soort mechanisme is het meest voorkomend onder de luxe horloges. Een quartz horloge heeft een batterij waarin de energie wordt opgeslagen. De batterij zendt stroom uit naar de quartz die begint te trillen en zo het horloge aandrijft. Het horloge trilt in een bepaalde frequentie die gelijk loopt met het tikken van het horloge. Quartzhorloges hebben eenvoudige mechanismen en zijn lichter in gewicht dan andere soorten horloges.

Mechanische horloges

Het oudste soort uurwerk dat er is, is zonder twijfel het mechanische uurwerk. Mechanische horloges worden al eeuwenlang geproduceerd en zijn ontzettend complex. Ze bestaan uit piepkleine onderdeeltjes die regelmatig vervangen of onderhouden moeten worden. Om deze reden is dit soort uurwerk het minst populair onder de horlogedragers, echter zal de verzamelaar toch sneller voor dit intrigerende soort uurwerk kiezen.

Het mechanische uurwerk tikt doordat de pen die het ontsnappingswiel vasthoudt, de tanden van het wiel grijpt. Dit gebeurt ongeveer zes keer per seconde, waardoor het tikken niet gelijkstaat aan het verstrijken van de seconden, maar wordt geproduceerd door de bewegingen van de onderdelen.

Kies de materialen

Nu je weet welk mechanisme je het meeste aanspreekt, is de tweede stap het selecteren van het ontwerp van het horloge. Horloges van edelmetalen zijn meer waard dan roestvrijstalen varianten. Als je je horloge als een investering voor de toekomst koopt, zou je kunnen kijken naar het fluctueren van de prijzen van edelmetalen de laatste jaren. Goud en zilver zijn bijvoorbeeld de laatste decennia erg in prijs gestegen, waardoor het kopen van een horloge gemaakt van deze materialen een goede keuze is. Ook de versiering draagt bij aan de waarde van het horloge. Diamanten, robijnen, saffieren of andere edelstenen kunnen de waarde erg veel vergroten.