Mensen die een lactose-intolerantie hebben, kunnen heftige klachten krijgen na het nuttigen van melk. In melk zitten melksuikers genaamd lactose. Lactose zit voornamelijk in zuivelproducten zoals melk, slagroom en yoghurt. Ook zit er lactose in kant-en-klaar producten, waar melk in verwerkt is.
Zowel bij een lactose-intolerantie als bij een koemelkallergie kunnen zich klachten voordoen bij het drinken van melk. Deze aandoeningen hebben een verschillende oorzaak en behoeven een andere behandeling.
Koemelkallergie
Iemand met koemelkallergie kan geen eiwitten die in melk voorkomen verdragen. Koemelkallergie kan leiden tot huid-, luchtweg- en darmproblemen. Melkeiwit zit in alle melkproducten, daarom is een dieet zeer streng. Het dieet bij een lactose-intolerantie is minder streng omdat lactose niet voorkomt in alle melkproducten.
Lactose-intolerantie
Bij iemand met een lactose-intolerantie wordt er niet genoeg lactase (enzym) in de darmwand aangemaakt. Bij elke zuigeling is lactase in voldoende mate aanwezig om de lactose in moedermelk of zuigelingenvoeding af te breken. Na afbraak van de melksuikers lactose worden de normale suikers zoals glucose via de darmwand in het bloed opgenomen, ze dienen daar onder andere als energiebron voor het lichaam.
Het niet kunnen afbreken van lactose heet lactoseabsorptie. Lactoseabsorptie is een erfelijke aandoening. In het Westen schijnt twintig procent last te hebben van deze aandoening en in de Aziatische- en Afrikaanse landen komt het bij circa tachtig procent van de bevolking voor.
Lactose-intolerantie klachten
Mensen kunnen een lactose-intolerantie hebben zonder dat ze het weten. Vaak worden de klachten in de loop der jaren wat ernstiger, omdat het lichaam vanaf het derde levensjaar steeds minder lactase produceert. De aanmaak van lactase kan ook (tijdelijk) afnemen door een beschadiging van het darmwand of door een buikgriep. Lactose-intolerantie geeft klachten zoals:
- Winderigheid
- Opgeblazen gevoel
- Buikkrampen
- Diarree
- groeiachterstand
Diagnose en behandeling
Om de lactose-intolerantie vast te stellen, wordt er een lactosetolerantietest gedaan. Deze bestaat uit een bloedonderzoek en het onderzoeken van een stukje darm onder een microscoop (darmbiopsie). Soms doen ze ook een ademtest om de hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht te meten. Als er veel waterstof in de adem zit dan verteert het lichaam de lactose niet goed.
Een lactose-intolerantie is te behandelen door voedsel met lactose zo veel mogelijk te beperken of te vermijden.
Tegemoetkoming in dieetkosten
Voor een tegemoetkoming in de kosten van een dieet op medisch voorschrift, kunt u terecht bij de belastingdienst of bij de sociale dienst in uw gemeente.
www.dokterdokter.nl
www.gezondheidsplein.nl