Een kokende pot water, een strijkijzer, een waterkoker, een hete kookplaat en zo kan je nog wel meer dingen opnoemen waar iemand zich aan kan verbranden. Zoals iedereen wel weet, geldt de gouden regel bij brandwonden ‘eerst water, de rest komt later!’.
Water!
Het allerbelangrijkste bij een brandwond is, koelen met lauw water. Zo voorkom je dat er verdieping van het letstel optreedt en kan de wond sneller helen. Dit koelen moet zo’n tien tot vijftien minuten gebeuren. Na dit koelen, wordt de patiënt best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht. Dit geldt niet voor kleine, oppervlakkige brandwonden.
Gradaties
Brandwonden worden ingedeeld naargelang de ernst van de brandwond.
Eerste graad
Bij een eerstegraads brandwond is enkel de opperhuid beschadigd. De huid ziet rood en kan wat opgezwollen zijn. Eigenlijk hoef je bij een eerstegraads brandwond niets te doen. Je kan wat Flamigel of een andere crème aanbrengen. Dit geeft een aangenamer gevoel en koelt de huid af.
Tweede graad
Een tweedegraads brandwond kan je opdelen in een oppervlakkige en een diepe tweedegraads brandwond.
Een oppervlakkige tweedegraads brandwond ziet er rood uit en er treedt blaarvorming op. De wond moet afgedekt worden met een gaaskompres en Flamigel. Na een drietal weken zou de wond geheeld moeten zijn.
Een diepe tweedegraads brandwond heeft meer tijd nodig om te herstellen. De onderhuid is beschadigd. Er treedt ook blaarvorming op en de huid is rood en wit, gezwollen en erg pijnlijk. De wond kan spontaan genezen, maar in sommige gevallen is een chirurgische behandeling nodig.
Wanneer een brandwond groter is dan een stuk van twee euro, moet je altijd zo spoedig mogelijk een arts raadplegen. De beste oplossing is dan gewoon naar de eerste hulp te rijden. Daar word je meteen verder geholpen. Als de wond groter is dan de handpalm, is het aan te raden om het brandwondencentrum te contacteren.
Derde graad
De ganse huid tot de onderhuid is verbrandt. De huid heeft een witte en zwarte kleur. De patiënt voelt nauwelijks pijn. Dit is geen goed teken, want dit wil zeggen dat de zenuwen zijn aangetast. Bij derdegraads brandwonden zijn huidtransplantaties vaak noodzakelijk. Dit is echter afhankelijk van de grootte en de plaats waar de brandwond zich bevindt.
Vierde graad
Bij vierdegraads brandwonden is de verbranding zo diep dat zelfs de structuren onder de huid vernietigd zijn. De structuren onder de huid zijn het bot en het spierweefsel. Enkel een huidtransplantatie kan het verloren weefsel eventueel vervangen. De kans bestaat dat het getransplanteerde weefsel wordt afgestoten.
Nazorg
Er moet extra aandacht worden besteed aan de nazorg. Zeker bij ernstige gevallen. Zo is belangrijk om ook op lange termijn de pijn onder controle te krijgen. Mensen die zwaar verbrandt zijn, kunnen sommige dingen niet meer zelfstandig. Zij moeten leren leven met hun littekens en hun beperkingen. Dat is een moeilijke opgave en daarom is psychologische ondersteuning van groot belang.
Ook is het belangrijk om de patiënten uitleg te geven over hoe het nu zit met de zon, mogen ze alle huidproducten gebruiken en zijn er zaken waar ze extra op moeten letten.
Voorzichtigheid geboden bij elke dagelijks bezigheid want één seconde onoplettendheid, verandert je hele leven!