Van het eerste getrappel in de buik tot de allerlaatste wals, dansen doen we ons leven lang. We dansen op ons onnerlijke ritme en op klanken van buitenaf. De taal van de dans werd al gesproken lang voordat het geschreven woord ontstond: op een 3400 jaar oud kleitablet uit Noord-Israël danst een man met een luit.

Uiting

We dansen niet alleen met ons lichaam, maar ook met ons hart. We drukken onze emotie's ermee uit. We drukken er liefde, haat, vreugde en verdriet mee uit, we roepen er geesten, goden en de natuur mee aan, we flirten en verleiden ermee. Alles tussen geboorte en dood wordt ermee gevierd en vereerd. Voor sommige religies is dansen zo'n aards gebeuren dat het wordt verboden zoals in de middeleeuwen, voor anderen is het zo heilig dat ze het juist onarmen.

Stijlen

Dansen is al jaren mateloos polulair. Er wordt gedanst in bars, in buurtcentra, in ceremoniële ruimten, in nachtclubs en aula's van scholen. Mensen dansen de beguine, de polka, de wals, de foxtrot, de tarantella, de jitterbug, de samba, de salsa, de rumba, de mambo, de tango, de bomba, de chachacha, de merengue, de mazurka, de conga,de jive,  de cakewalk, de charleston, de twist, streetdancing, breakdance, de fandago en de klompendans alsof hun leven ervan afhangt. En sommige geloofden dat ook echt: volgens een middeleeuws bijgeloof zou degene die voor een beeld van Sint Vitus danste, een jaar niet ziek worden. Of het dansen werd gebruikt om te genezen of te vereren.

Emotie

We dansen omdat we verdriet hebben, om troost te zoeken en soms omdat het ons nieuwe kracht geeft. Dans is de expressie van het leven, net als het ritmisch kloppen van een hart. Het is ook de tijd tussen twee hartslagen.

Klassieke dans, moderne dans of danstheater, het maakt allemaal niet uit. Dansen is een vorm van uiten. Het is een sport en een kunstvorm. Er kan een verhaal mee worden verteld. Maar het belangrijkste aspect is dat dansen persoonlijk is, het gevoel dat je bij een dans krijgt is nooit hetzelfde. Of je nu voor publiek danst of je staat in je huiskamer te swingen. De emotie is van jou. 

www.wikipedia.nl
National Geographic

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in