In 2010 steeg de verkoop van biologisch voedsel met maar liefst twintig procent. Steeds meer mensen kopen liever (deels) biologisch. Wat maakt biologisch voedsel zo belangrijk?

Wat is biologisch?

Biologisch wil zeggen dat het voedsel voldoet aan bepaalde eisen op het gebied van natuur en milieu, dierenwelzijn en de manier waarop het voedsel gemaakt wordt. Alleen als producten aan deze eisen voldoen, mag het biologisch genoemd worden. Zo heb je bij biologisch voedsel de garantie dat de dieren die erbij betrokken zijn een goed leven gehad hebben en dat er geen milieuvervuilende middelen worden gebruikt.

Voordelen

Een groot voordeel aan biologisch eten is dat het gezond is. Groente en fruit zijn niet bespoten met allerlei chemische middelen om de dieren van de planten af te houden. Deze chemische middelen krijg je dus ook niet binnen. Biologisch vlees garandeert een goed leven voor de dieren waarvan het vlees is. Dit wil ook zeggen dat ze niet volgestopt worden met groeimiddelen. Deze groeimiddelen kunnen mensen ook binnen krijgen, dus ook biologisch vlees is een stuk gezonder dan normaal vlees. Daarbij komt het grote voordeel dat biologisch voedsel veel beter is voor het milieu.

Nadelen

Een nadeel waardoor veel mensen moeite hebben met het kopen van biologisch voedsel is de prijs. Vaak kost een biologisch product veel meer dan niet biologische producten. Ook ziet biologisch voedsel er soms minder lekker uit dan gewoon voedsel. Daar staat tegenover dat het vaak wel een lekkere natuurlijke smaak heeft.

Waar kan je het kopen

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk aan biologische producten komen. Grote supermarkten als de Albert Heijn hebben een uitgebreid biologisch assortiment. Wanneer je echt veel biologisch wilt eten, kun je ook op zoek gaan naar biologische supermarkten of natuurvoedingswinkels. Daar hebben ze vrijwel alles biologisch en kunnen ze ook veel extra uitleg geven over de producten. Natuurvoedingswinkels hebben bovendien vaak producten uit de streek. Het voordeel hiervan is dat de reistijd naar de winkel klein is waardoor er weer minder milieuvervuiling is. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om er zo achter te komen welke producten er allemaal verbouwd worden in de streek.

Let op 

Omdat de vraag naar biologische producten toeneemt en mensen bereidt zijn tot wel dertig procent meer te betalen wanneer ze weten dat een product biologisch is, spelen slimme fabrikanten hier natuurlijk op in. Steeds meer producten in de supermarkt krijgen een groene kleur of afbeeldingen van dieren op de verpakking. Op deze manier lijken de producten op biologisch voedsel, terwijl niets minder waar is. Vaak zijn dit producten waarbij absoluut geen rekening gehouden is met het welzijn van dieren of het milieu. Laat je dus niet voor de gek houden en kijk of een product wel écht biologisch is voor je het aanschaft. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in