Iedereen weet dat teveel suiker slecht is voor je gezondheid, Het veroorzaakt tandbederf en draagt bij aan overgewicht. Maar wist je ook dat geraffineerde suikers je beroven van je natuurlijke energie? Door een maand lang geen geraffineerde suikers te eten, en ook geen producten waaraan dit is toegevoegd,  zul je zelf het enorme verschil ervaren. En dat is effectiever en goedkoper dan het zoveelste vitaminenpilletje! 

Misschien vraag je je nu af: maar suiker geeft toch energie? Suiker geeft inderdaad een energiestoot, maar zorgt er ook voor dat je bloedsuikerspiegel grote schommelingen gaat vertonen. Na een energiepiek, stort je energie vaak des te harder in en voel je je futloos en moe. Je kent vast wel het bekende middagdipje na de maaltijd, rond een uur of twee.

Natuurlijke suikers

Wil je je heel de dag door energiek voelen, laat deze toegevoegde suikers dan zoveel mogelijk weg uit je voeding. Fruit, waarin veel natuurlijke suikers zitten, kun je wel gewoon eten, al moet je ook hier matig mee zijn. Teveel hiervan laat je bloedsuikerspiegel ook te veel omhoog schieten. Pas verder op met alcohol en gist, die zo'n beetje hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel hebben als suiker.

Verslaving

Als je stopt met het eten van geraffineerde suikers, zul je merken dat je lichaam de eerste week flink protesteert. Je krijgt waarschijnlijk een onbedwingbare trek in zoetigheid, wordt chagrijnig door de onthouding en je gaat een paar dagen heel veel zweten. Eigenlijk net als bij andere verslavingen, want verslaafd zijn aan suiker bestaat echt! Verder voel je je meestal slap en moe. Na ruim een week zal het zeker beter gaan en zul je geleidelijk voelen hoeveel meer energie je hebt, heel de dag door.

Jacqueline van Lieshout

Een goed boek dat je hierbij op weg kan helpen, is In 28 dagen van gifbelt naar tempel, geschreven door detox-coach Jacqueline van Lieshout. Zij geeft praktische tips voor een gezonde, gebalanceerde voeding, met eenvoudige en lekkere recepten. Je kunt ze natuurlijk aanpassen aan je eigen (gezins)situatie en smaakvoorkeuren, maar blijf wel trouw aan de basisregels.   

Volhouden

Dé truc om de eerste weken door te komen, is je te focussen op wat je wél mag en te zorgen dat je genoeg lekkere tussendoortjes voor handen hebt. Liefst ook wat gezonde zoete tussendoortjes, zoals rozijntjes, bananen, ananas en dadels, om je lichaam (en geest) een beetje om de tuin te leiden. En kijk af en toe ook eens in de spiegel en naar de weegschaal. Je zult blij verrast zijn met het resultaat: een gavere huid, stralende ogen en voor je het weet een paar kilootjes eraf. Volhouden wordt dan een eitje!  

In 28 dagen van gifbelt naar tempel, Jacqueline van Lieshout, Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer, 2010.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in