Van alle anticonceptiemiddelen die er zijn, is de anticonceptiepil de meest populaire ter wereld. Het voorkomt niet alleen zwangerschap, maar het heeft ook een gunstige werking tegen andere klachten. Om die klachten te verminderen wordt er vaak geadviseerd om de pil voor langere tijd door te slikken. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor het lichaam volgens 99% van Amerikaanse artsen die een onderzoek hebben gedaan met betrekking tot het doorslikken van de pil.
Indien men besluit om de pil te gaan gebruiken, zal dat eerst overlegd moeten worden met de huisarts, zodat hij een recept kan uitschrijven. De anticonceptiepil wordt drie weken gebruikt, na deze drie weken dient men een stopweek in te lassen, zodat er een onttrekkingbloeding plaatsvindt. De pil hebben ze zodanig gemaakt dat het zoveel mogelijk de werking van een menstruatiecyclus nabootst. Wetenschappers die de pil in de jaren 50 hebben uitgevonden hebben de stopweek ingelast, omdat ze ervan uitgingen dat vrouwen die de pil zouden gebruiken het natuurlijker zouden vinden als ze maandelijks ongesteld zouden worden. Eigenlijk is de stopweek dus niet nodig. Als men de pil maanden aaneengesloten slikt zonder een stopweek in te lassen dan kan er een doorbraakbloeding plaatsvinden, dit is geen ramp. De pil kan doorgeslikt worden, want meestal duurt zo’n doorbraakbloeding hooguit één dag. Mocht u het prettiger vinden om een stopweek in te lassen dan is dat ook geen probleem.
De werking van een anticonceptiepil
De anticonceptiemiddel bevat de hormonen oestrogeen en progesteron die de menstruatiecyclus platlegt. Door de toegediende hormonen gaat er een signaal naar de hypofyse (een deel van de hersenen), waardoor er geen eisprong meer plaatsvindt. De pil legt niet alleen de eisprong plat, maar het zorgt er ook voor dat er minder baarmoederslijmvlies wordt aangemaakt en dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt. Als de pil één of meerdere keren is vergeten en er toch een eisprong plaatsvindt dan is de kans heel klein dat een vrouw daadwerkelijk zwanger wordt. Bij het gebruik van de pil is het slijm in de baarmoederhals te dik, waardoor spermacellen heel veel moeite zullen hebben om de baarmoeder te bereiken. Ook is bij het gebruik van de pil het baarmoederslijmvlies heel dun, een bevruchte eicel heeft daarom weinig kans om zich te nestelen. De anticonceptiepil is daarom voor 99% veilig.
Na het stoppen met de anticonceptiepil heeft het lichaam enige tijd nodig om weer een normale menstruatiecyclus te krijgen met eisprong. De ene vrouw is vruchtbaarder dan de ander en kan al vrij snel zwanger worden, bij anderen kan het wel maanden duren. Indien men na een jaar nog geen eisprong heeft, dient men een huisarts te raadplegen.
De voordelen van het gebruik van de anticonceptiepil
Naast het feit dat de pil voor 99% betrouwbaar is tegen een zwangerschap, heeft de pil de volgende voordelen:
- Minder bloedarmoede, omdat er minder bloedverlies is
- Minder beharing in het gelaat en acne bij het gebruik van de Diane-35
- Er hoeft minder baarmoederslijm te worden afgebroken en dit kan heel veel pijn schelen
- Minder of geen stress (Pre-menstruaal Syndroom oftewel PMS), bij het doorslikken van de pil is de PMS bijna niet merkbaar
- Pilgebruik gaat haaruitval tegen, de pil (Diane-35) wordt vaak voorgeschreven in combinatie met finasteride om haarverlies te bestrijden
- Bij langdurig gebruik van de pil is de levensverwachting hoger volgens een 40-jarige studie aan de universiteit van het Schotse Aberdeen
- Eierstokkanker en darmkanker komen minder voor bij pilgebruikers
- De kans op goed- en kwaadaardige gezwellen in baarmoeder en eierstokken nemen met 50% af
- Het doorslikken van de pil herstelt en voorkomt endometrioseklachten (baarmoederslijm dat buiten de baarmoeder terechtkomt en pijnscheuten kan geven in de onderbuik)
De nadelen van pilgebruik
Er bestaat een kleine kans op het krijgen van migraine en trombose. De libido van een vrouw kan door pilgebruik afnemen. De kans op depressies wordt door de pil verhoogt. Ook bestaat er een verhoogde kans op het krijgen van melanomen.
De pil werkt niet optimaal bij het gebruik van antibiotica en als men last heeft van overgeven en/of buikloop.
Mocht u de nadelen van pilgebruik willen minimaliseren dan kunt u met uw huisarts een lichtere pil bespreken of overgaan op een ander anticonceptiemiddel.
www.anticonceptiepil.nl
www.zwangerschapspagina.nl