Je lippen gezond houden is niet iets waar je je dagelijks druk over maakt. Toch is het wel belangrijk. Geïrriteerde mondhoeken en droge lippen kunnen pijnlijk zijn als je iets eet of drinkt. Verzorg je lippen met een vettend produkt om ze te hydrateren. Vermoed je dat er wat ergers aan de hand is? Ga op tijd naar de huisarts en voorkom dat je klachten erger worden.

Gevoelige lippen""

Je zou denken dat je lippen erg gevoelig zijn, omdat je ze onder meer gebruikt bij het kussen. En dat klopt ook. Je lippen zijn gevoelig, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Ze bevatten namelijk veel zenuwen. De meeste zenuwen zitten in je vingertoppen, maar je lippen doen daar niet voor onder. Deze zenuwen geven hun signalen door aan de hersenen. Het gebied dat deze gevoelssignalen ontvangt is groter dan het gebied dat de minder gevoelige signalen ontvangt, zoals van bijvoorbeeld je rug. Je gebruikt dus een groter deel van je hersenen om de signalen van je vingers en van je lippen te ontvangen dan van andere delen van je lichaam die gevoelszenuwen hebben. 

Dus ja, je lippen zijn een van de gevoeligste delen van je lichaam. Afhankelijk van hoeveel zenuwen er in je lippen zitten, kunnen ze zelfs gevoeliger zijn dan je handen.

Droge lippen

Droge en gesprongen lippen zijn pijnlijk en ontsierend. Er zijn veel mensen die last hebben van droge lippen. Zijn droge lippen een probleem? Meestal niet: lippen drogen uit door wind of te veel zon. Maar soms kunnen droge lippen duiden op een wat groter probleem. Wanneer er een gezondheidsprobleem bestaat, kunnen droge of gebarsten lippen een van de vele symptomen zijn.

Als je bijvoorbeeld koorts hebt, rode ogen en tong, gezwollen lymfeklieren, en opgezwollen rode handen en voeten, dan kunnen dit symptomen zijn van de ziekte van Kawasaki (syndroom van Kawasaki of mucocutaan lymfekliersyndroom, MCLS of MLNS). De ziekte komt voornamelijk voor bij jonge kinderen met de leeftijd van 2 tot 5 jaar.

Droge gebarsten lippen komen ook voor bij een tekort aan bepaalde vitamines. Alhoewel het geen typisch symptoom is, kunnen gebarsten lippen (vooral de mondhoeken) wijzen op een tekort aan foliumzuur of een tekort aan vitamine B2. Dit tekort kun je het best aanvullen door gezond te eten of een vitaminesupplement te nemen.

Zorg dat je genoeg drinkt; zo'n anderhalve tot twee liter vocht per dag. Dagelijks verliezen we lichaamsvocht en dat moet natuurlijk aangevuld worden. Twee liter vocht lijkt veel, maar bedenk dat er ook in je eten vocht zit. 

Help, het wordt kouder!

Voor veel mensen is de dalende temperatuur aanleiding om lipbalsems en andere vettende lippencreme's in te slaan. De huid om je lippen is namelijk het dunst in verhouding tot de rest van je lichaam. En daardoor is deze extra gevoelig voor uitdroging. Dit betekent dat koud weer en strenge winterse wind grote schade kunnen aanrichten aan je glimlach. Andere factoren, zoals veel zon of droge lucht, ademen met open mond, het aflikken van je lippen of het aanbrengen van irriterende cosmetische producten kunnen ook voor uitdroging zorgen. 

Om uitdroging te voorkomen kun je je lippen dus insmeren met een vettend product. Je legt er als het ware een beschermlaagje overheen waardoor het vocht niet uit je lippen kan trekken. 

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het begint vaak met een jeukend of tintelend gevoel op je lip. Na korte tijd ontstaan er één of meerdere blaasjes. Deze blaasjes voelen pijnlijk aan. Het vocht wat erin zit bevat het herpesvirus. Dit is zeer besmettelijk, dus pas op met knuffelen en kussen. Na een paar dagen drogen de blaasjes uit, ontstaat er een korstje en geneest de lip vanzelf. Heb je eenmaal een koortslip gehad, dan komt af en toe terug. Meestal op dezelfde plaats. Het herpesvirus blijft namelijk in je lichaam sluimeren. Je kan de genezingstijd verkorten door een anti-virale creme op je lippen te smeren. Begin hiermee zodra je een koortslip voelt aankomen, anders heeft het geen zin meer.

""

Lipkanker

Net als andere delen van je lichaam, kan je kanker krijgen op je lip. Dit begint met een blaasje of een kloofje op je lip die niet echt wil genezen. Uiteindelijk groeit dit uit tot een zwerende tumor. Gelukkig kan kanker, mits je er op tijd bij bent, in veel gevallen genezen worden. Lipkanker kan veroorzaakt worden door UV-straling, alcohol en tabak of een virus. Denk dus bij het zonnen ook aan je lippen en smeer deze in met een balsem die een zonnefilter bevat. Tegenwoordig zijn er ook zulke lipglosses in de winkel te koop. 

Preventiemaatregelen

Heb je regelmatig last van droge lippen? Probeer dan niet zovaak je lippen te likken, omdat dat juist een oorzaak is van gesprongen lippen. Bevochtig je lippen daarom op een andere manier. Zo kun je lipbalsem of vaseline gebruiken om ze vettig te houden. Een schijfje komkommer kan je helpen om je lippen te bevochtigen.

Honing bevat antibacteriële elementen. Smeer een dun laagje op je lippen, laat het tien minuten intrekken en dek het daarna af met een laagje vaseline.

wikipedia.org
Gibson, Readers Digest
MedlinePlus
Gezondheidsplein
dermnet.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in