Het Park Güell is een bijzonder park. Het is gebouwd op 15 hectare grond in het zeer bergachtige gebied in de wijk Gràcia te Barcelona. Het gebied werd aangekocht door graaf Eusebi Güell in 1899, hij had de intentie om er een 'tuinstad' van te maken voor de rijkere barcelonezen. De beroemde architect Antoni Gaudí kreeg de opdracht deze stad te verwezenlijken.

Antoni Gaudí

Een van de meest bekende Spaanse architecten, Antoni Gaudí, werd geboren op 25 juni 1852. Hij was de zoon van een eenvoudige kopersmid. Antonio Plàcido Guillermo Gaudí i Cornet, zoals hij voluit heet, had reuma. Al tijdens zijn jonge jaren was hij beperkt in zijn bewegingen. Dit hield hem niet tegen om zijn creativiteit te ontwikkelen en op zeventienjarige leeftijd ging hij naar Barcelona om er architectuur te studeren.

Gaudí liet zich door de bouwwerken uit het verleden inspireren. Eén van de bekendste werken van Gaudí is het Park Güell, gelegen in het noordelijk gedeelte van het district Gràcia in Barcelona. De werkzaamheden werden gestart in het jaar 1900 en er werd gebouwd tot in 1914. Het park is echter nooit helemaal voltooid. Antoni Gaudí stierf op 10 juni 1926.

Geschiedenis van het Park Güell""

Graaf Eusebi Güell kocht de grond in 1899. Hij wilde een residentieel park bij zijn boerderij bouwen waar op 'goede' stand geleefd kon worden. De planning was om zestig driehoekige percelen te bebouwen. Van de zestig percelen werden er slechts twee verkocht, waarvan één aan Antoni Gaudí. Het project werd als mislukt beschouwd en de bouw werd in 1914 gestopt.

In 1922 werd het gebied aangekocht door de stad Barcelona en werd het park opengesteld voor publiek. UNESCO verklaarde het park in 1984 tot werelderfgoed.

Het park

Wat opvalt aan het Park Güell zijn vooral de kleurrijke versieringen van glasscherven en keramiekscherven. Mythologie en natuur zijn opvallend aanwezig in de bouwwerken. Daarnaast biedt het park een adembenemend uitzicht over de stad.

""

Een opvallende bank

Bij de hoofdingang staan twee paviljoenen. Ze waren bedoeld voor de portier en de administratie. Opgetrokken uit steen en gedecoreerd met gebroken keramiek, zijn ze het begin en eind van de kleurrijke muur en bank die het park omringen. Door de golvende bewegingen van de bank worden intieme plekje gecreëerd waar het publiek in alle privacy even kan zitten.

De hagedis

De opvallende hagedis die aan het begin van een grote trap staat, is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde beelden uit het park. De trap leidt naar een grote veranda met zesentachtig zuilen waar een groot plein op rust. Dit plein was bedoeld om een markt te kunnen huisvesten. Er is echter nooit een markt gekomen.

Irrigatie

Omdat het park gebouwd is op een heuvel, moest Gaudí een oplossing zien te vinden voor de irrigatie van het gebied. Hij bouwde een groot opvangreservoir waar 12.000 liter water kon worden opgevangen. Deze bevindt zich achter het beeld van de python op de monumentale trap. De python is de bewaker van het reservoir. Het beeld, samen met een slangenkop, is een overloopventiel voor het waterbekken. Achter de beelden bevinden zich grote, holle zuilen die het regenwater afvoeren naar de wateropslag.

Museum

Het huis van Gaudí werd gebouwd tussen 1904 en 1906 en is door zo'n twintig jaar door hem bewoond. Tegenwoordig is het museum van Gaudí er gevestigd. Er staat een grote collectie van meubelen en objecten die ontworpen zijn door Gaudí en het geeft de sfeer weer van de tijd dat hij in het park leefde en werkte. Daarnaast staan er ook enkele objecten van zijn collega's. Het museum werd geopend in 1963.

 

Ook schrijven en geld verdienen bij Todio? Doe met ons mee en meld je hier aan.

holabarcelona.nl
http://mediatheek.thinkquest.nl/~ara148/index.html
http://www.kunstreis.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in