Van dwerggroei wordt vaak gesproken wanneer een persoon een klein gestalte heeft. Hieronder kunt u meer lezen over twee vormen van dwerggroei.

Inleiding dwerggroei

Dwerggroei is een neutrale medische term, die gebruikt wordt voor kleine mensen. Dwerggroei, ook wel nanisme genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Elke vorm van dwerggroei heeft zijn eigen specifieke kenmerken.

In dit artikel worden twee van de vele vormen (honderden) van dwerggroei bij mensen uiteengezet, te weten Achondroplasie en Primordiale Dwerggroei. De eerste vorm is de meest voorkomende vorm van dwerggroei. En de Primordiale Dwerggroei is een zeldzame vorm van dwerggroei.

 

Achondroplasie; de feiten

De betekenis van Achondroplasie is geen kraakbeen vorming. Achondroplasie is een erfelijke groeistoornis. Dit is de meest voorkomende vorm van dwerggroei. Ongeveer 70% van alle kleine mensen heeft deze vorm van dwerggroei.

De gemiddelde lengte van een volwassen man met achondroplasie is 131 cm en voor een volwassen vrouw 124 cm.  

Iemand met achondroplasie kan in de loop van de tijd rugproblemen krijgen, zoals verkromming van de ruggengraat en beknelling van het ruggenmerg. Ook veroorzaakt achondroplasie problemen zoals, oorontsteking, gebidtproblemen en O-benen.

Achondroplasie is niet te genezen.

Een boeiend artikel over het leven met achondroplasie is te lezen op: www.plazilla.com/maak-kennis-met-de-zeven-dwergen-een-achondroplasie-verhaal. In dit artikel wordt het gezinsleven beschreven van de familie Johnson. Ieder lid van deze familie, vader en moeder met vijf kinderen, heeft achondroplasie.

 

Primordiale Dwerggroei: feiten

Primordiale Dwerggroei wordt ook wel MOPD (Majewski Osteodysplastic Primordiale Dwerggroei) genoemd. Bij deze vorm van dwerggroei blijven de verhoudingen tussen hoofd, romp en benen gelijk, alleen is alles veel kleiner. Primordiale dwerggroei is heel zeldzaam, ongeveer honderd mensen over de hele wereld leidt hieraan. Primordiale dwerggroei is een categorie van aandoeningen met vele subtypen. De volgende vijf subtypen zijn de meest extreme vormen van primordiale dwerggroei: 

  • MOPD type I; onder ontwikkeld deel van de hersenen, vaak weinig of geen haargroei.
  • MOPD type II; veel problemen, zoals slaap- en eetproblemen en dikwijls hyperactief.
  • MOPD type III; o.a. een smal gezicht, grote ogen en grote neus.
  • Seckel syndroom; hebben een neurologische stoornis.
  • Syndroom  van Russell-Silver; vaak iets groter dan bij de andere types, relatief groot hoofd vergeleken bij rest van het lichaam en zwemvliezen tussen de tenen.
  • Meyer-Gorlin syndroom; kleine oren en veel misvormingen in de botten (geen knieschijven, het sleutelbeen kan gebogen zijn en de elleboog niet op de juiste plek zitten).

Mensen met primordiale dwerggroei worden niet groter dan 1 meter, hebben een hoge stem en worden vaak niet ouder dan dertig jaar.

 

Dwerggroei in de dierenwereld

Deze genetische afwijking komt bij vrijwel elk dier voor. Bij paarden bijvoorbeeld komt dwerggroei voor bij het Friese ras.

Bij honden komt deze aandoening voor bij de volgende rassen: beagle, chihuahua, teckel, duitse herdershond, engelse bulldog, franse bulldog, labrador retriever en yorkshire terrier.

 

Uitzendingen over Dwerggroei

www.gezond24.nl/zoek/dwerggroei

www.uitzendinggemist.net/aflevering/238272 De jongen die nooit zal groeien (Primordiale dwerggroei)

www.youtube.com Tyra Banks Show – Primordial Dwards – You better bring it on

www.youttube.com I day in the life of Jon Novick

www.youtube.com Kenadie Jourdin-Bromley, the world's cutest human being!

 

Literatuur over dwerggroei

Verschikkelijk mooi door Nabil Shadan

Kort maar krachtig door C. van Well (2001)

Klein meisje groot door Rachel DeWoskin (2011)


www.erfellijkheid.nl/content/achondroplasie
mens-en-gezondheid.infonu.nlaandoeningen
primordialdwarfism.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in