Vitamine C is een vitamine die belangrijk is voor het lichaam en vaak wordt gebruikt als additief. Hierdoor komt een tekort aan deze vitamine vrij weinig voor. Een overschot kan echter mogelijk leiden tot nierstenen. Dit omdat de nieren de vitamine via de urine uitscheiden. Een tekort kan leiden tot moeheid en een verminderde weerstand.

Algemene informatie

 Vitamine C is een vitamine die ook wel bekend staat als ascorbinezuur. De vitamine heeft een molecuulformule van C6H8O6 met een moleculair gewicht van 176,12 g/mol.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine die vrij snel wordt aangetast door zuurstof en bij warmte en kan worden beschouwt als een van de gevoeligste vitaminen.

Vitamine C wordt ook gebruik als additief in de voedingsmiddelen industrie. Zodoende heeft de stof het E-nummer E300. De stof wordt gebruikt als anti-oxidant en voorkomt zodoende voedselbederf.

Wat is de functie van vitamine C?

Vitamine C is essentieel voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten en een goede weerstand door bevordering van de activiteit van de witte bloedlichaampjes. Bovendien zorgt het voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, de vorming van bindweefsel, de genezing van wonden en draagt het bij aan de energievoorziening doordat het een taak heeft bij de afbraak van onverzadigde vetzuren. Ook beschermt de vitamine het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die bijdragen aan de verouderingsprocessen doordat zij cellen in het lichaam kunnen beschadigen. Voor de opname van ijzer is de vitamine bovendien essentieel.

Tekort aan Vitamine C

Een tekort aan vitamine C is mede de oorzaak van voorjaarsmoeheid. Een tekort zorgt voornamelijk voor een verminderde weerstand, wondgenezing en opbouw van het bindweefsel. Een chronisch tekort aan vitamine C kan scheurbuik veroorzaken, tegenwoordig is deze vrij zeldzaam.. Vroeger kwam het echter vaak voor onder zeelui, dit omdat het eten van vers groente en fruit aan boord van een schip vaak niet mogelijk was. De verschijnselen van deze ziekte zijn gewichtsverlies, slapeloosheid, vermoeidheid en een verminderde weerstand. Ook kunnen er tandvlees- en inwendige bloedingen optreden. Bij zeer ernstig tekort kunnen er zelfs tanden uitvallen.

Overige symptomen zijn:
– Gevoel van slapte
– Wonden genezen slecht
– Prikkelbaarheid
– Gemakkelijk blauwe plekken krijgen
– Gewrichtspijn
– Gebrek aan eetlust
– Hartklachten

Aangezien vitamine C vaak als additief in voedingsmiddelen wordt gebruikt is een tekort aan deze vitamine C vrij zeldzaam.

Overschot aan Vitamine C

Een overschot aan vitamine C is zeker geen ondenkbare situatie. De vitamine kan via de urine het lichaam verlaten maar dit is een grotere belasting voor de nieren. Er wordt vermoedt dat dit nierstenen tot gevolg heeft, dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Een overschot aan deze vitamine kan daarnaast zorgen voor diarree, maagkrampen en heeft een remmend effect op de koper absorptie en een verhoogde werking op de ijzer absorptie. Hierdoor kan een te hoog ijzer gehalte in het bloed ontstaan.

Zeer hoge dosissen kunnen zorgen voor het stijgen van het cholesterolgehalte waardoor de kans op hart- en vaatziekte groter wordt.

Er wordt aangeraden niet meer dan 1000 tot 2000 mg per dag in te nemen.

In welke voedsel zit Vitamine C?

Vitamine C komt voornamelijk voor in vruchten, groene groenten, koolsoorten, melk en lever.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 60 tot 70 mg per dag. Een hogere inname wordt aangeraden voor rokers (25 mg per sigaret meer), drinkers, mensen met stress, antibioticagebruikers en mensen met een fysieke blessure. Ook zwangere vrouwen wordt aangeraden meer van deze vitamine te consumeren. Voor hen wordt 90 mg per dag aangeraden.

http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_c

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in