Volgens de Zweedse professor Mats Brännström is het vanaf 2012 mogelijk om baarmoedertransplantaties uit te voeren bij vrouwen die zonder baarmoeder zijn geboren of waarbij de baarmoeder is verwijderd als gevolg van vleesbomen of kanker. Voor vrouwen die liever zelf een kind krijgen in plaats van een draagmoeder te nemen of een kind te adopteren, biedt een baarmoedertransplantatie uitkomst.
Onderzoeken baarmoedertransplantatie
Al meer dan tien jaar onderzoekt professor Brännström, die werkzaam is in het Sahlgrenska University Hospital te Göteborg in Zweden, de mogelijkheden om een baarmoeder te transplanteren. Transplantatie van nieren, longen en hart wordt al jaren succesvol uitgevoerd, wellicht is het op korte termijn ook mogelijk om baarmoeders te transplanteren. Professor Brännström en zijn team zijn deze uitdaging aangegaan om vrouwen zonder baarmoeder die een kinderwens hebben tegemoet te komen.
Vooralsnog zijn er alleen nog succesvolle baarmoedertransplantaties uitgevoerd bij muizen, ratten, schapen en varkens. De testdieren kregen door een baarmoedertransplantatie van een soortgenoot en een IVF-behandeling gezonde nakomelingen. Momenteel doet het team van professor Brännström onderzoeken bij apen. Het genetisch materiaal van apen komt het meest overeen met het genetisch materiaal van de mens. Indien er met deze onderzoeken positieve resultaten worden geboekt, is de kans groot dat het ook goed aanslaat bij vrouwen.
De donorbaarmoeder
De donorbaarmoeder sluit het beste aan als het afkomstig is van een zus, moeder of dochter. Naast het verkrijgen van een baarmoeder van familie zal het ook mogelijk zijn om een baarmoeder te verkrijgen via een transplantatiedienst. Bij een baarmoedertransplantatie is het alleen mogelijk om via een IVF-behandeling zwanger te worden. Bovendien kan de baby alleen via een keizersnede ter wereld worden gebracht. De baarmoeder die in bruikleen is, zal na hooguit drie jaar worden verwijderd, omdat de medicatie die geslikt moet worden om de afstoting van de baarmoeder tegen te gaan, een grote aanslag is op de gezondheid.
Sceptici over baarmoedertransplantaties
Een baarmoedertransplantatie is zeer complex en niet zonder risico’s. Over het feit of een baarmoedertransplantatie ethisch verantwoord is, zijn de meningen verdeeld. Sceptici vinden dat vrouwen niet tegen hun natuur kinderen horen te krijgen en dat er grenzen moeten worden gesteld.
Ook worden vrouwen tegenwoordig op steeds hogere leeftijd moeder. Indien wetenschappers op een gegeven moment van stamcellen eicellen kunnen maken, zullen vrouwen van zelfs tachtig jaar nog kinderen kunnen krijgen. De levensverwachting van de mens wordt ook steeds hoger, misschien worden mensen op den duur wel tweehonderd en wordt het normaal om op tachtigjarige leeftijd nog kinderen te krijgen. In de middeleeuwen lag de levensverwachting rond de vijfentwintig en tegenwoordig ligt de levensverwachting in Nederland rond de tachtig jaar.