Bos en weidevlakkken, hoogland en rotsformaties, stranden en baaien, dit alles kan men vinden op Menorca. Dit eilandje met een oppervlakte van slechts zevenhonderd vierkante kilometer biedt een ruime variatie aan landschappen, die zelfs op de ervaren toerist indruk maakt. Op slechts twee uur vliegen van Amsterdam ligt het eilandje Menorca.  

Ligging

Menorca maakt onderdeel uit van de Balearen. Een Spaanse eilandengroep in de Middellandse Zee, bestaande uit: Menorca, Mallorca, Ibiza, Formentera en Cabrera. Gelegen op zo'n tweehonderd kilometer afstand ten zuidoosten van Barcelona. Menorca is het meest oostelijk gelegen stukje Spaanse grond en ten opzichte van de andere eilanden het meest noordelijk gelegen eiland. Onbeschermd voor de harde noorderwind, die op het eiland beter bekend staat als de "Tramuntana".

Korte Geschiedenis in overzicht

2000 v.Chr Eerste sporen van leven op Menorca. Nu nog te vinden over het hele eiland, de "Navetas"
1000 v. Chr Oprichting van grote stenen bouwwerken de zogenaamde "Talayots", alleen te vinden op Menorca en Sardinië.
Vanaf 123 v. Chr. Romaanse bezetting van het eiland brengt een einde aan het Talayot-cultuur
903 Arabische bezetting van Spanje
1287 Herovering van Menorca door koning Alfons III van Aragón
1712 Bezetting door de Engelsen
1756 Verovering van het eiland door Franse troepen
1763 In het verdrag van Parijs wordt Menorca teruggegeven aan de Britten
1782 De Spanjaarden heroveren Menorca van de Britten
1798 Menorca valt voor de derde maal in handen van de Britten. Aan de kust worden talrijke Britse verdedigingstorens gebouwd
1802 In het verdrag van Amiens wordt Menorca door de Britten teruggegeven aan Spanje
1983 De Balearen worden "Comunidad Autónoma" en hebben daarmee recht op een eigen taal
1991 Meer dan 40% van het eiland wordt door het parlement van de Balearen verklaard tot beschermd natuurgebied
1993 Menorca wordt door de UNESCO verklaard tot "Reserva de la biosfera" (Biosfeer reservaat)

De bevolking

Door de Britse bezetting van het eiland door de geschiedenis heen bestaat een groot gedeelte van de bevolking uit Britten, nog steeds immigreren jaarlijks Britse families naar het paradijs in de Middellandse Zee. De Britse gemeenschap is groot en behoudt de Britse tradities op het eiland. Zo heeft de plaatselijke krant elke week "The English Pages", waar het lokale nieuws wordt vertaald en Britse activiteiten worden aangekondigd. Het eiland heeft een cricketclub een English bowls club, British Women's Club, Rotary (bestaande uit voorname Britten op het eiland) enz. De Menorcanen hebben geen problemen met de Britten, men heeft veel te danken aan hen, zoals de eerste weg van Mahón naar Ciutadella, die het ene punt van het eiland met het andere verbindt en de Gin, het traditionele feestdrankje van het eiland, natuurlijk geïntroduceerd tijdens de Britse bezetting in de achtitende eeuw. Men zou bijna denken dat elke Menorcaan wel een mondje Engels spreekt, maar dat valt tegen. Menorca heeft twee officiële talen, Spaans en Catalaans en dan ook nog een eigen dialect, het "Menorqui".  Elk seizoen weer komen talrijke mensen uit verschillende delen van Spanje en de rest van de wereld naar Menorca om te werken of op vakantie, velen besluiten aan het einde van het seizoen hier te blijven, het eiland is rustig, veilig en ontzettend mooi. De bevolking bestaat uit 80.000 mensen en is met de jaren multicultureel geworden.

Gemeentes

Ondanks de kleine oppervlakte is Menorca verdeeld in verschillende gemeentes, namelijk San Luis, Mahón, Alayor, Es Migjorn, Es Mercadal, Ferreries en Ciutadella. Onder de Franse bezetting was Ciutadella de hoofdstad van Menorca. De stad heeft hierdoor een tal van voorname gebouwen, kerken en een kathedraal. Onder de Engelse bezetting werd Mahón tot hoofdstad uitgeroepen door zijn veilige natuurlijke haven, de één na grootste natuurlijke haven op aarde. Tegenwoordig is Mahón nog steeds de hoofdstad met een levendige haven en een internationaal vliegveld in de buurt.

Toerisme 

Voor lange tijd was Menorca het best bewaarde geheim van Spanje. Terwijl Mallorca en Ibiza het massatoerisme met open armen begroetten, leefden de Menorcanen een simpel leven. De bevolking leefde van de visserij, schoenen- en sieradenproductie. Door de grote internationale concurrentie, zagen de Menorcanen zich verplicht om naar andere inkomstenbronnen te zoeken. Rondom de kust rezen verschillende "urbanizaciones", vakantiedorpen met appartementen, vakantiehuizen en hotels voor toeristen, de meeste gebouwd op traditionele wijze. Witte huizen, groene luiken en rode daken. Er is weinig hoogbouw en ondanks de toeristen stralen de meeste "urbanizaciones" nog rust uit.

Natuur

Al voordat de UNESCO Menorca heeft uitgeroepen tot "reserva de la biosfera" in 1993, waren de Menorcanen al druk bezig met het behoud van de natuur. Nu is men bezig op uiterst gebalanceerde wijze de toerist dichter bij de natuur te brengen en meer aan te bieden dan alleen een zon, zee en strandvakantie. Sinds vorig jaar is er een wandelroute geopend die over het hele eiland gaat, het zogenaamde "Camí de Cavalls", de oude route voor de paarden is aangepast en daar waar nodig was verbonden met andere wegen. Het zijn kleine voor het grootste gedeelte ongeasfalteerde wegen die door de Menorcaanse landschappen loopt. Het alternatief is deze route natuurlijk per mountainbike of te paard te ontdekken. Verder heeft de Kayak de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen op het eiland, dit omdat vele ongerepte stranden en grotten, slechts per zee bereikbaar zijn.

Menorca heeft veel te bieden, voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie zijn tal van ruïnes uit het stenen tijdperk te bezoeken, de natuur verandert ongestoord door de seizoenen heen en de hele zomer door kan men de traditionele "fiestas" meebeleven. Menorca is open voor iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in