In het najaar wanneer de dagen korter zijn en het buiten kouder wordt neemt de kans op griep of verkoudheid toe. Doordat mensen meer binnen zijn en vaak minder weerstand hebben kunnen virussen zich gemakkelijker verspreiden. Met een gezonde levensstijl verhoog je de weerstand waardoor ziekteverwekkers minder kans hebben.
De weerstand
Een goede weerstand biedt bescherming tegen verkoudheid en griepvirussen. Sommige mensen zijn vaak ziek, anderen bijna nooit. Mensen die vaak in aanraking komen met ziekteverwekkers door bijv. hun beroep of mensen die veel binnen zijn hebben meer kans op griep of verkoudheid. Baby's, ouderen en chronisch zieke mensen hebben ook een verminderde weerstand tegen ziekten. Bij baby's moet het afweersysteem zich nog ontwikkelen. Het systeem herkent de ziekteverwekkers nog niet. Bij oudere mensen worden o.a. minder afweercellen aangemaakt waardoor het systeem zwakker wordt. Gelukkig kun je zelf de weerstand versterken door gezond te leven.
Vaccinatie
Mensen worden gevaccineerd om het afweersysteem te stimuleren zodat het antistoffen gaat maken tegen ziekteverwekkers. Bij een vaccinatie wordt een kleine hoeveelheid van een ziekteverwekker ingebracht zodat het afweersysteem hem snel kan herkennen en vernietigen. De griepprik is hier een voorbeeld van. Het verkleint de kans op griep maar biedt geen volledige bescherming.
Het afweersysteem
Het afweersysteem bestaat uit twee verschillende systemen die bescherming bieden tegen ziekteverwekkers. Dit zijn het aspecifieke en het specifieke afweersysteem.
Het aspecifieke systeem beschermt het lichaam tegen nieuwe, onbekende ziekteverwekkers. De huid, het maagzuur en de slijmlagen van mond, neus en darmen proberen te voorkomen dat de ziekteverwekkers in de bloedbaan terechtkomen. Ziekteverwekkers die toch in de bloedbaan terechtkomen worden opgeruimd door de witte bloedcellen.
Het specifieke systeem herkent de ziekteverwekkers waar je al eens mee besmet bent geweest en heeft daar antistoffen tegen gemaakt. Met deze antistoffen worden de ziekteverwekkers bestreden.
Het versterken van de afweer
Je kunt zelf het afweersysteem versterken door gezond te leven. Een gezonde levensstijl betekent:
- Niet roken en matig alcoholgebruik. Dit voorkomt dat de slijmvliezen en cellen beschadigen en er te veel afvalstoffen in het lichaam achterblijven. Het afweersysteem maakt ziekmakers van buitenaf onschadelijk en ruimt daarnaast afvalstoffen en zieke lichaamscellen op. Het afweersysteem hoeft dan minder hard te werken.
- Voldoende slapen. Hierdoor krijgt het lichaam de energie om het afweersysteem goed te laten werken.
- Neem voldoende beweging. Het aantal witte bloedcellen stijgt door beweging. Witte bloedcellen bestrijden de ziekteverwekkers in de bloedbaan. Beweeg het liefst elke dag maar zeker vijf keer per week een half uur. Wandelen, fietsen, zwemmen en joggen zijn geschikte manieren om voldoende beweging te krijgen.
- Zorg voor voldoende ontspanning. De organen die de aanmaak en sturing van de afweercellen regelen worden verstoord door aanhoudende stress.
- Gezonde voeding. Vitaminen en mineralen leveren een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van een goed werkend afweersysteem. Daarnaast kunnen natuurlijke middelen zoals vlierbes en echinacea helpen bij het verhogen van de weerstand. Het is ook belangrijk om niet te vet, niet te zout, regelmatig en gevarieerd te eten.
- Voldoende drinken. Afvalstoffen worden niet afgevoerd als je te weinig drinkt.
- Een goede hygiëne is belangrijk om verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan. Was regelmatig je handen, houd een hand voor de mond bij het hoesten of niezen, gebruik papieren zakdoeken éénmalig voor het snuiten van de neus en maak deurklinken en toetsenborden regelmatig schoon.