Weinig mensen houden niet van de zon. Maar we zijn bang gemaakt voor de zon. We durven nauwelijks nog in de zon te lopen zonder dikke lagen zonnebrandcreme. Dat is niet terecht. Het is zelfs zo dat wij niet zonder zon kunnen. Zonneschijn en vitamine D is essentiëel voor onze gezondheid en ons welbevinden. En zonnebrandcreme is helemaal niet zo goed, veilig en geschikt om ons te beschermen tegen veel zon als wij denken!
Kent u de helende kracht van zonneschijn?
Verlangen wij niet allemaal naar de zon. Worden we niet allemaal heel blij als die prachtige zon haar stralen weer rijkelijk over ons heen strooit? Zal ik jullie nog blijer maken over de zon? De zon is zelfs fijner en mooier en gezonder dan we weten!!
Zonnige warmte
Tevreden zit ik in de zon. Ik voel de verkwikkende warmte op mijn huid. Wat voelt dat toch goed… Wat kan ik toch genieten als de zon zich laat zien! Je kunt gewoon voelen hoe je lichaam kracht krijgt in de zon. De batterij wordt opgeladen. Ik lees een artikel in een willekeurig blad. De reclame van zonnebrandcrème lacht me tegemoet. Oh ja, volgens de reclame ben ik in gevaar. Mijn huid is onbeschermd in de zon. Volgens de reclame moet ik smeren!!! Oh ja? Is dat werkelijk goed voor jou?
Sunblockers
Al jaren geleden begonnen fabrikanten met grote campagnes voor zonnebrandproducten. Daarin is gesteld dat wij huidkanker krijgen van de zon. Deze verhalen zijn een geheel eigen leven gaan leiden en inmiddels is bijna iedereen op de wereld overtuigd van het feit dat de zon levensgevaarlijk voor ons is geworden. Dat we zonder zonnebrandcrèmes ten dode zijn opgeschreven. Maar… is dat echt zo? Hoe is dat eigenlijk onderzocht? Of worden we voor de gek gehouden? Hoe zit dat eigenlijk?
Onderzoek naar effecten van zon
Inmiddels zijn er al veel onderzoeken gedaan. Een echte aanrader is het boek van Andreas Moritz (ook als e-book verkrijgbaar). Het blijkt dat huidkanker het meest voorkomt op huid die eigenlijk nooit in de zon komt en dat grofweg gesteld huidkanker het meest voorkomt in landen waar relatief weinig zon komt. Voor de precieze data verwijs ik even door naar het genoemde boek. Zonlicht (en UV-straling) is juist essentieel voor onze gezondheid! Vitamine D (wat ons lichaam zomaar gratis kan aanmaken wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht) wordt bij lange na niet op de juiste waarde geschat. Vitamine D is heilzaam bij een scala aan ernstige en minder ernstige aandoeningen. In Nederland komen we gemiddeld eigenlijk zelfs een heleboel zonuren te kort voor de aanmaak van vitamine D.
Wel opletten tijdens zonnebaden
Het is nog steeds zo dat overmatig zonnebaden schadelijk is voor onze huid. Als je je huid laat verbranden, ben je eigenlijk echt te ver gegaan. Maar door het gebruik van zonnebrandcrèmes blokkeren we juist ons natuurlijke gevoel dat we genoeg hebben gehad. We voelen eigenlijk niet meer dat er zonnebrand optreedt, maar onderhuids gebeurt dat nog steeds. Alleen de bovenste laag verbrandt niet meer. Dus voorzichtig wennen is het devies. Op een natuurlijke verantwoorde manier de tijd in de zon opbouwen, dat is DE manier! Het zonlicht zorgt voor pigmentvorming in de huid, onze gebruinde huid. Daarmee beschermt de huid van nature tegen zonnebrand en daarmee kunnen we steeds langer in de zon zijn!
Maar er is meer aan de hand!
Inmiddels zijn er zelfs onderzoeken gedaan naar het effect van zonnebrandcrèmes. En daar blijken toch een paar dingen mis te zijn. Er is inmiddels bewijs verzameld dat juist het gebruik van zonnebrandcrèmes schadelijk is. Dat juist zonnebrandcrèmes bepaalde stoffen in zich hebben, die in combinatie met langere tijd in de zon zijn, kankerverwekkend kunnen zijn. Dat juist wanneer je denkt veilig te zijn, omdat je stevig de zonnebrandcrèmes smeert, je jezelf in gevaar brengt. Onze huid geeft ons geen signalen meer dat het mooi is geweest. Dat het tijd wordt de schaduw op te zoeken. En ondertussen bakken we lekker door.
Geen zonnebrand meer smeren?
Nee, beter niet meer smeren! Of misschien wat meer natuurlijke middelen die echt huidverzorgend zijn. En veel water drinken. Voor én na een zonnebad. Heel de dag door. Hydrateren is goed voor ons lichaam. Wij lijden trouwens vaak aan lichaamsdorst, maar dat is weer een ander verhaal. Daar zal ik ook binnenkort een leuk artikel over schrijven. En goed naar ons lichaam luisteren, wanneer ons lijf aangeeft dat het genoeg is geweest. En dan meteen de schaduw in met een glas water dus.
Zonnebril
In het kader van de goede werking op ons lijf van vitamine D zouden wij eigenlijk ook onze zonnebril af moeten zetten. Dat is wel lastig. Zelf ben ik best gevoelig voor zonlicht en ik draag al snel een zonnebril. Inmiddels ben ik mijn ogen aan het trainen de zon weer aan te kunnen. Ik doe dit door met mijn ogen gesloten tegen de zon in te kijken. Niet midden op de dag hoor, maar ik ben begonnen om dat wat vroeger en wat later op de dag te doen. Door het UV licht in je ogen te laten, zorg je voor vernietiging van oude cellen.
Wist je trouwens dat UVlicht de beste bacterie- en virusopruimer (en nog meer van dat kleine vieze spul). is? Ken je UV-sterilisators die vaak gebruikt worden om instrumenten te reinigen? Resistentie tegen UV-licht schijnt niet voor te komen.
Dus laten we genieten van de zon, hij gaat immers voor niets op. Maak er gebruik van. Het is letterlijk het goedkoopste medicijn!
Marieke
Gezond met zonlicht, Andreas Moritz