Wist u dat de combinatie van vers gemalen zwarte peper en kurkuma razend gezond is? Mijn vriendin en ik zweren er dan ook al jaren bij. Kurkuma bevat de stof curcumine en zwarte peper de stof peperine. Deze stoffen hebben beide hun eigen eigenschappen en kunnen elkaar versterken.

Het beste is als je begint met wat zwarte peperkorrels te vermalen in een glas. Ongeveer de hoeveelheid van een theelepeltje. Doe daar een slokje water bij, geef het een twist met de theelepel en slik het snel door. Je geeft vervolgens de peperine (van de peper) de tijd om door het lichaam opgenomen te worden. Van peperine is bekend dat het de opname van bepaalde nutriënten door het lichaam positief beïnvloedt. Dit geldt ook voor de stof curcucime, de gele kleurstof in kurkuma.

Na 20 minuten tot een half uur kan hetzelfde worden gedaan met een volle eetlepel kurkuma. Gebruik iets meer water dan bij de peper en gebruik wederom een theelepeltje om te roeren. Ik zal niet zegen dat dit lekker is. Het zal voor veel mensen wel even wennen zijn en het is ook aan te raden om een glas vers water klaar te hebben staan om de smaak weg te spoelen.

Als je nou weinig tijd hebt hoeft die peper nou ook weer niet perse van tevoren genomen te worden, al zal het wel veel beter zijn dan als het samen met de kurkuma wordt genomen. Peperine kan in het gunstigste geval de opname van curcumine wel met 20 keer vergroten!

Peper en Kurkuma

Zo, dat is gedaan maar waarom? Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben geweest over de rol van de peper in dit verhaal. Maar waar is die kurkuma nou goed voor? In kurkuma zit de stof curcumine. Deze stof heeft een antioxiderende, ontstekingsremmende en anti carcinogene werking. Let op: Curcumine wil je niet graag in je kleren krijgen, omdat het hardnekkige gele vlekken kan geven. Probeer nagellak remover of aceton eens om deze vlekken te verwijderen. Het hardnekkige vlekken dus echt even uitkijken.

Gezondheidseffecten Curcumine

Dit probleem kan niet opwegen tegen de gezondheidseffecten van curcumine. Zo is bijvoorbeeld volgens sommige wetenschappers bewezen dat kurkuma de (gevolgen van de) ziekte Alzheimer en de ziekte van Parkinson tegen gaan. Het vermindert de hoeveelheid van zogenaamde ''plaques'' in de hersenen. Dit zijn ongewenste ophopingen van eiwitten. Het is in de supermarkt te koop en verse kurkumawortels zijn te vinden in Aziatische supermarkten.

In plaats van dit ´slok en slik weg´-ritueel zou je natuurlijk ook lekker kunnen koken met deze specerijen. Soms zal niet makkelijk zijn om in westerse maaltijden kurkuma toe te passen. Het beste is dan ook om het recept voor een lekkere curry op te zoeken en rijkelijk kurkuma te gebruiken. In Azië wordt deze specerij in zeer veel gerechten gebruikt en zijn er mensen die het dagelijks in hun voedingspatroon hebben. In Azië zijn er (dan ook) veel minder Alzheimer patiënten dan in Westerse landen(!).

Voedingssupplementen kopen

Naast de 'slok, slik weg'-methode of het koken met Kurkuma, zijn er tegenwoordig ook veel voedingssupplementen met deze stof te vinden. Vergelijk altijd goed de hoeveelheden van de ingrediënten van verschillende supplementen voor je er een bestelt.

Tot slot over mijn ervaringen met Kurkuma

Vergeet niet dat de zwarte peper en kurkuma altijd samen ingenomen moeten worden. Nog beter is om eerst een beetje versgemalen peper en een korte tijd later de kurkuma in te nemen. Mijn vriendin en ik houden al tijden vast aan deze gewoonte en pijntjes, kwaaltjes, en andere ziekten blijven bij ons al heel lang op veilige afstand.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in