Met de drie tips in dit artikel leer je hoe je een crosstrainer op de meest effectieve en veelzijdige manier kunt gebruiken.

De crosstrainer is een van de meest veelzijdige fitnessapparaten. Het spreekt zowel de spieren in het boven- als in het onderlichaam aan en het is goed om af te vallen en conditie mee op te bouwen. Natuurlijk gaat het niet vanzelf. Jij bent degene die het apparaat in beweging moet zetten. 

Gebruik het hele toestel

Een crosstrainer is niet voor niets een toestel waarmee je zowel de armen als de benen kunt trainen. Gebruik ze daarom beide evenveel. Er zitten weliswaar handsteunen op voor wie enkel de benen wil gebruiken, maar je kunt er zoveel meer voordeel mee doen als je ook de armen meebeweegt. Je gebruikt meer energie en je lichaam wordt evenwichtiger getraind.

Overtrain niet

Veel mensen denken dat het zinvol is om vaak, intensief en zo lang mogelijk te trainen. Dit is beslist niet waar en het kan zelfs een tegengesteld effect geven. Om optimaal vet te verliezen in plaats van spieren af te breken moet je hartslag in de vetverbrandingszone blijven. Als je hartslag daarboven komt, werk je vooral aan je uithoudingsvermogen en verbrand je in verhouding tot de inspanning die je levert, minder vet.

Uren trainen is niet nodig. Om je metabolisme omhoog te brengen is een training van minimaal 20 minuten achtereen al voldoende. Train wel het liefst ‘s ochtends op de nuchtere maag, voor het ontbijt dus. Een half uur is dan al voldoende om evenveel vet te verbranden als door ‘s avonds een uur te trainen. Dat komt doordat de glucosebuffers gedurende de nacht geleegd zijn en je lichaam direct op vetverbranding overgaat. Later op de dag gaat het eerst koolhydraten verbranden en is er dus meer inspanning nodig.

Drink voldoende

Drink zowel voor, tijdens en na de inspanning. Veel water drinken is altijd goed, maar als je intensief traint kan het geen kwaad om een energiedrank te nemen. Dat geldt niet als je vet wilt verbranden, dan zijn snelle suikers uit den boze. Neem dan liever een drankje dat l-carnitine bevat, dat heeft een gunstige invloed op de vetverbranding. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in