Op 19 april 1995 vindt er een bomaanslag plaats in Oklahoma City. Het Murrah gebouw dat middenin het centrum staat, vliegt de lucht in en 168 mensen komen om het leven. De bomaanslag zorgt voor grote chaos in de stad.

De daders

Timothy McVeigh was een veteraan uit de eerste Golfoorlog. Hij was het niet eens met de Amerikaanse regering. McVeigh was van mening dat de overheid een oorlog voerde tegen haar eigen volk. Hij besloot daarom wraak te nemen.

De bomaanslag

Op de ochtend van 19 april 1995 huurde Timothy McVeigh een truck, die hij samen met Terry Nichols laadde met explosieven. Terry Nichols hielp hem alleen met het maken van de bom, verder moest Timothy McVeigh zijn plan zelf uitvoeren.

Timothy McVeigh reed met de truck naar Oklahoma City. Daar zette hij zijn truck voor het Murrah gebouw neer, op de laad- en losplaats. Het Murrah gebouw was een groot gebouw met kantoren en een kinderdagverblijf. Dagelijks werkten er ruim zeshonderd mensen en waren er ook nog 250 bezoekers aanwezig.

Om negen uur precies stak McVeigh de bom aan en ging er zelf vandoor met een auto die hij vooraf had klaargezet. Twee minuten later ontplofte de bom. De klap was verwoestend. Ruim een derde van het Murrah gebouw vloog de lucht in. De explosie was ruim tachtig kilometer verderop nog te zien en te voelen. Ook de omliggende gebouwen hadden zware schade.

Gevolgen

Er ontstond chaos op straat en grote verwarring. Niemand wist precies wat er gebeurd was. Eerst dachten veel mensen nog dat er een vliegtuig was neergestort, of dat er een gasleiding was gesprongen. De FBI was juist die dag op bedrijfsuitje. Ze werden gebeld en kwamen onmiddellijk van de golfbaan naar het centrum van de stad toe. Bob Ricks, het hoofd van het onderzoek, concludeerde meteen dat het niet ging om een ongeval, maar om een bomaanslag. De zoektocht naar de dader kon beginnen.

Ondertussen moesten mensen onder het puin uitgehaald worden. Overal lagen brokstukken van het gebouw. In totaal kwamen 168 mensen om het leven, waaronder negentien kinderen. Ook waren er 674 gewonden.

Opsporing

Twee uur na de aanslag werd Timothy McVeigh al aangehouden door een agent. Hij reed zonder nummerbord en bovendien had hij zonder vergunning een pistool bij zich. McVeigh werd meegenomen naar het politiebureau, zonder dat iemand wist dat hij de dader was.

Ondertussen werd in Oklahoma City de achteras van de truck gevonden. Met behulp van het nummer dat hierop stond, kon de FBI achterhalen waar de truck gehuurd was. De verhuurder kon een duidelijke beschrijving geven van de twee mannen die de truck gehuurd hadden. Niet veel later meldde een moteleigenaar zich, die de namen van de mannen wist. Op 21 april werd duidelijk dat de dader al gepakt was door de politie. Niet veel later werd ook Terry Nichols opgepakt. In 2001 kreeg McVeigh de doodstraf voor zijn daad. Terry Nichols kreeg levenslang.

DVD BBC Historisch Wereldnieuws – Terreur, made in the USA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in